Sari direct la conținut

Guvernul chinez folosea balonul pentru a „supraveghea locuri strategice” din SUA – Lloyd Austin

HotNews.ro
Lloyd Austin, Foto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia
Lloyd Austin, Foto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că balonul doborât de SUA peste Oceanul Atlantic sâmbătă era folosit de guvernul chinez „pentru a supraveghea locuri strategice din Statele Unite continentale”, relatează CNN. Balonul pare să marcheze o tactică de spionaj mai agresivă – deși derutantă – față de spionajul pe baza de sateliți și furtul de secrete industriale și de apărare, au spus experții în securitate, citați de Reuters.

Președintele Joe Biden a dat miercuri autorizația Pentagonului să doboare balonul de supraveghere „de îndată ce misiunea ar putea fi îndeplinită fără riscuri nejustificate pentru viețile americanilor”, a declarat Austin după ce armata a doborât avionul sâmbătă.

„Departamentul Apărării a dezvoltat opțiuni pentru a coborî balonul în siguranță peste apele noastre teritoriale, în timp ce îi monitorizam îndeaproape calea și activitățile de colectare a informațiilor”, a continuat Austin, adăugând că liderii militari au coordonat cu guvernul canadian misiunea.

„Acțiunea deliberată și legală de astăzi demonstrează că președintele Biden și echipa sa de securitate națională vor pune întotdeauna pe primul loc siguranța și securitatea poporului american, răspunzând în mod eficient la încălcarea inacceptabilă a suveranității noastre de către (Republica Populară Chineză)”, a spus Austin.

Balonul Chinei deasupra SUA este văzut ca o tactică de spionaj îndrăzneață, dar stângace

Atât Statele Unite, cât și China au folosit de zeci de ani sateliți de supraveghere pentru a se supraveghea unul pe celălalt din aer. Dar baloanele Chinei – un oficial de la Casa Albă a spus că episodul din această săptămână nu a fost primul – îi dezorientează pe unii dintre oficialii de la Washington.

„Într-un fel, este mai amatoricesc”, a spus fostul consilier pentru securitate națională la Casa Albă, John Bolton.

„Camerele din sateliții lor nu au o rezoluție suficient de mare încât sunt nevoiți să trimită un balon?”

Povestea cu balonul vine în contextul ăn care China și-a consolidat capacitățile militare și a contestat prezența militară a Americii în Pacific. Statele Unite consideră, de asemenea, că Beijingul caută în mod obișnuit să capteze informații și cunoștințe de la companiile din SUA.

China a spus că balonul a fost pentru scopuri meteorologice și științifice civile, care s-a rătăcit în spațiul aerian al SUA, acuzând sâmbătă politicienii și mass-media americane că profită de situație pentru a discredita China. Anterior, a respins acuzațiile de spionaj și a spus că Statele Unite au o mentalitate de Război Rece și exagerează „amenințarea Chinei”.

Balonul descoperit săptămâna aceasta a părut în mod deliberat provocator, a declarat Dean Cheng, consilier principal al programului pentru China la Institutul pentru Păci din SUA.

„Aceasta este o modalitate de a testa cum reacționează cealaltă parte, nu în sens militar. Dar din punct de vedere politic, ce faci în privința asta? Taci? Dacă de fapt au fost mai multe și nu este prima dată , apoi se ridică o întrebare interesantă. Ce s-a întâmplat cu cele anterioare? Le-am doborât?” a spus el.

Mike Rounds, un membru republican al Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului SUA, a declarat pentru Fox News că ar fi bine să recuperăm balonul pentru a vedea „dacă a fost conceput pentru a colecta efectiv date sau dacă a fost conceput pentru a testa capacitățile noastre de reacție”.

Andrew Antonio, co-fondatorul startup-ului de baloane de înaltă altitudine Urban Sky, a spus că curenții de vânt de care depind baloanele de mare altitudine pentru călătorii pe distanțe lungi sunt mai puțin favorabile iarna, sugerând că intențiile Chinei ar fi putut să nu țintească nicio locație specifică din Statele Unite.

„A viza în mod specific o anumită bază militară cu acel balon de la o lansare în China, în ianuarie sau februarie, în emisfera nordică, este foarte dificil de făcut, dacă nu imposibil”, a spus Antonio, speculând că aventura balonului în spațiul aerian american ar putea fi rezultatul un experiment eșuat.

Resturile balonului-spion doborât de un F-22 vor fi recuperate rapid

Armata americană a declarat sâmbătă că va încerca să recupereze rapid elementele cheie ale unui balon de supraveghere chinezesc după ce acesta a fost soborât de un avion de luptă F-22, în largul coastei de est, au declarat sâmbătă oficialii americani.

„Această recuperare este în curs. Cât timp va dura rămâne încă de stabilit”, a declarat reporterilor un înalt oficial al apărării din SUA, adăugând că resturile se află în ape relativ puțin adânci.

Un înalt oficial militar a spus că a anticipat că recuperarea nu va dura săptămâni sau luni ci va fi rapidă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro