Sari direct la conținut

Rusia avertizează că ar putea doborî sateliții Starlink ai lui Elon Musk

HotNews.ro
Elon Musk, Foto: Captura YouTube
Elon Musk, Foto: Captura YouTube

Obiectele spațiale nemilitare pe care Statele Unite și aliații săi le folosesc în timpul conflictului din Ucraina ar putea deveni o țintă legitimă pentru lovituri de răzbunare ale Rusiei, scrie Interfax, citând un înalt oficial de la Moscova.

Agenția de presă a statului rus îl citează în acest sens pe Konstantin Voronțov, șef adjunct al Departamentului pentru neproliferare și control al armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

„Atragem atenția asupra unei tendințe extrem de periculoase care depășește utilizarea inofensivă a tehnologiilor spațiale, care s-a manifestat clar în timpul evenimentelor din Ucraina. Vorbim despre utilizarea de către Statele Unite și aliații săi a componentelor infrastructurii civile în spațiu, în sensul infrastructurii comerciale, în scopuri militare”, a declarat el la o ședință organizată în parlamentul rus.

„Astfel de activități constituie în esență participare indirectă la conflictele armate. O astfel de infrastructură spațială ‘cvasi-civilă’ ar putea fi o țintă legitimă pentru represalii”, a adăugat el.

Voronțov a mai spus că „o astfel de utilizare provocatoare a sateliților civili ridică cel puțin întrebări în contextul tratatului spațial, care prevede utilizarea lor exclusiv pașnică și necesită cea mai serioasă condamnare din partea comunității internaționale”.

Deși oficialul rus nu a menționat explicit rețeaua de sateliți Starlink a companiei SpaceX fondată și condusă de Elon Musk, aceasta ar fi cea mai evidentă țintă pentru Rusia.

Elon Musk a interzis Ucrainei să folosească Starlink pentru controlul dronelor

Elon Musk a anunțat personal în data de 27 februarie a anului trecut, la doar 3 zile după declanșarea invaziei rusești, că sistemul Starlink a fost activat în Ucraina.

Numeroși oficiali de la Kiev și militari ucraineni au relatat ulterior că sistemul de sateliți, care oferă acces la internet fără necesitatea unei infrastructuri extinse la sol, a jucat un rol crucial în primele stadii ale războiului, când forțele armate ruse au bombardat intens sistemul de telecomunicații al Ucrainei.

Însă în luna octombrie miliardarul sud-african a declarat că SpaceX nu poate finanţa „la nesfârşit” serviciul de internet Starlink în Ucraina și a cerut Pentagonului să subvenționeze serviciul.

O zi mai târziu el a revenit asupra declarațiilor sale, dând asigurări că SpaceX va continua să finanțeze Starlink în Ucraina, chiar dacă pierde bani. Însă mai multe măsuri luate ulterior de SpaceX, printre care deconectarea a 1.300 de unități de satelit ale armatei ucrainene și creșterea prețului abonamentului Starlink pentru ucraineni, au provocat îngrijorări că Musk nu își va respecta promisiunea.

Cel mai recent, SpaceX a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească serviciul de internet prin satelit Starlink pentru a controla dronele în timpul războiului. Acest lucru a fost anunțat miercurea trecută de către Gwynne Shotwell, președintele SpaceX.

Shotwell a afirmat că Starlink „nu a fost niciodată menit să fie folosit ca armă”. „Cu toate acestea, ucrainenii au folosit-o în moduri care nu au fost intenționate și care nu au făcut parte din niciun acord”, a adăugat ea.

Urmărește ultimele evoluții din a 358-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro