Sari direct la conținut

Asasinatul din Sankt Petersburg: Cine era bloggerul ucis de explozia din barul lui Prigojin și ciudata declarație a liderului Wagner / Rusia s-a grăbit să dea vina pe ucraineni, dar explicația ar putea fi alta

HotNews.ro
explozia de la o cafeneau din Sankt Petersburg l-a ucis pe bloggerul militar rus Vladlen Tatarski, Foto: AP / AP / Profimedia
explozia de la o cafeneau din Sankt Petersburg l-a ucis pe bloggerul militar rus Vladlen Tatarski, Foto: AP / AP / Profimedia

Agenți neidentificați l-au ucis duminică pe bloggerul militar rus Vladlen Tatarsky, al cărui nume real era Maksim Fomin, într-un atac deliberat și țintit în timpul unui eveniment într-un bar din Sankt Petersburg care ar aparține finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE 14:47 Autoritățile ruse au publicat o înregistrare video de la interogatoriul Dariei Trepova, femeia pe care o acuză de provocarea exploziei care a dus la moartea bloggerului militar Vladen Tatarski într-un bar din Sankt Petersburg.

UPDATE 13:01 Autoritățile ruse afirmă că Fundația Anticorupție a disidentului încarcerat Alexei Navalnîi a fost implicată în organizarea asasinării lui Tatarsky.

Imaginile de pe rețelele de socializare îl arată pe Fomin primind în dar o statuie de la o femeie din public care s-a prezentat ca fiind sculptoriță cu câteva momente înainte de explozie. Fomin făcea o prezentare publică la Street Food Bar #1 Café din centrul orașului Sankt Petersburg.

Autoritățile ruse au anunțat că explozia l-a ucis pe Fomin și a rănit 30 de persoane dintre cei care veniseră pentru a-l asculta pe Fomin discutând despre experiența sa de corespondent de front. Evenimentul era deschis publicului și a avut aproximativ 100 de spectatori.

Barul lui Prigojin

Prigojin a confirmat că și-a oferit Street Food Bar #1 Café mișcării ultranaționaliste ruse „Kiber Front Z”, pentru a organiza evenimentul lui Fomin și alte adunări naționaliste.

Martorii au declarat că femeia care i-a prezentat statuia lui Fomin s-a identificat ca fiind Nastya și a spus publicului, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, că agenții de securitate ai evenimentului au întrebat-o dacă nu cumva în interiorul statuii se afla o bombă.

Persoane de la fața locului au spus că, totuși, nu a existat nicio măsură de securitate la intrarea în eveniment și că explozia a avut loc la trei până la cinci minute după schimbul de replici dintre Fomin și femeie.

Surse din cadrul Ministerului rus de Interne au declarat presei de stat din Rusia că este posibil ca explozibilul să se fi detonat de la distanță și că femeia sau alte persoane necunoscute ar fi putut fi responsabile pentru acest atac.

Presa de stat rusă a publicat informații neconfirmate potrivit cărora este vorba Daria Trepova, rezidentă a orașului Sankt Peterburg, care fusese arestată anterior pentru proteste împotriva războiului în februarie 2022.

  • UPDATE – Luni, autoritățile ruse au anunțat că au arestat-o pe Trepova în acest caz și au susținut că este opera serviciilor secrete ucrainene, care au fost ajutate de către „agenți” din Fondul Anticorupție, un grup de campanie înființat de Alexei Navalnîi.

Surse din cadrul Ministerului rus de Interne au spus, de asemenea, că serviciile speciale rusești știau de mult timp despre planurile de asasinare a lui Fomin.

Rusia s-a grăbit să acuze un „atac terorist” ucrainean

Oficialii și propagandiștii ruși au acuzat Ucraina că a organizat un „atac terorist” pentru a-l asasina pe Fomin. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Kievul de asasinarea lui Fomin și a lăudat bloggerii ruși ruși pentru cum prezintă războiul – ignorând faptul că Fomin și alți bloggeri militari (milbloggeri) critică în mod obișnuit Ministerul rus al Apărării și Ministerul rus de Externe.

Propagandista rusă Tina Kandelaki a spus că Rusia trebuie să-i pedepsească pe teroriștii care încă mai au „curent, apă, căi ferate funcționale, restaurante și internet” – referindu-se probabil la ucrainenii care au supraviețuit campaniilor de rachete rusești împotriva infrastructurii energetice ucrainene în toamna anului 2022 și iarna anului 2023. Propagandista rusă Margarita Simonian a repetat și ea apelurile lui Kandelaki de răzbunare împotriva Ucrainei pentru acest asasinat.

Bloggeri militari ruși au afirmat că agenții ucraineni au participat probabil la evenimente similare ale lor, dând vina pentru atac pe forțele speciale ucrainene și pe eșecurile serviciilor de securitate rusești.

Ciudata declarație a liderului Wagner

Prigojin a declarat, în mod ciudat, că nu va „învinovăți regimul de la Kiev” pentru moartea lui Fomin și a figurii ultranaționaliste ruse Daria Dugina, sugerând că agenții ucraineni nu au fost de fapt responsabili.

Dugina a fost asasinată pe 20 august.

Prigojin a menționat că un grup de radicali neafiliați cu guvernul ucrainean ar putea fi responsabil pentru astfel de atacuri. Consilierul Biroului prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a spus că moartea lui Fomin a fost rezultatul luptelor interne și al competiției politice dintre diverși factori ruși.

Cine era bloggerul ucis de explozie

Fomin a fost o figură proeminentă în spațiul informațional naționalist pro-război din Rusia, dar nu într-o măsură mai mare decât alții. Fomin a fost un deținut afiliat la Wagner care a evadat din închisoarea din regiunea Donețk la începutul invaziei rusești în Donbas în 2014.

Fomin a susținut, de asemenea, că a servit în formațiuni armate proruse, și-a exprimat în mod regulat opinii ultranaționaliste, menținând un echilibru între loialitatea față de Wagner și loialitatea față de președintele rus Vladimir Putin.

Fomin a participat la evenimentul președintelui rus Vladimir Putin care a anunțat anexarea a patru regiuni ucrainene pe 30 septembrie, unde a declarat: „Vom învinge pe toată lumea, vom ucide pe toată lumea, vom jefui pe toată lumea de care avem nevoie; Totul va fi așa cum ne place.”

ISW a descoperit, de asemenea, că Fomin a fost implicat în propaganda jihadistă islamică, probabil cu scopul de a extinde eforturile de recrutare rusești.

Fomin a fost co-prezentator al unei emisiuni TV împreună cu un alt blogger proeminent, a apărut pe platformele media de stat rusești și a participat la numeroase emisiuni de stat ruseșt.

El a condus, de asemenea, numeroase campanii de crowdfunding și de recrutare, a promovat militarismul violent și a susținut ideologia lui Putin și obiectivele maximaliste de „denazificare” și „demilitarizare” a Ucrainei.

Cu toate acestea, Fomin a avut aceeași ideologie și activitate ca mulți alți milbloggeri ruși și nu pare să fi fost o țintă demnă de o atenție specială din partea Kievului. O serie de bloggeri ruși nu sunt doar corespondenți de război, ci și participanți la eforturile de finanțare, recrutare și promovare a efortului de război rusesc prin intermediul diverselor organizații parastatale și private.

Alta ar putea fi explicația asasinatului

Acest cadru de milbloggeri nu numai că vorbește cu, dar și reprezintă un electorat esențial pentru efortul de război al lui Putin. ISW a apreciat de mult timp că rolul pe care aceștia îl joacă prin toate activitățile lor este un factor cheie care explică gradul surprinzător de toleranță pe care Putin l-a arătat până acum față de ei.

Asasinarea lui Fomin ar putea fi o dovadă că toleranța lui Putin față de acești milbloggeri, în general, este în declin, dar ar putea fi, de asemenea, cauzată de apropierea lui Fomin de Prigojin.

Asasinarea lui Fomin în barul lui Prigojin face probabil parte dintr-un model mai larg de escaladare a conflictelor interne rusești care îi implică pe Prigojin și Wagner. Fomin participase la un alt eveniment mai devreme în cursul zilei fără incidente, astfel încât se pare că atacul a fost pus în scenă în mod deliberat într-un spațiu deținut de Prigojin.

Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podolyak a declarat că moartea lui Fomin a fost rezultatul luptelor interne și al competiției politice dintre decidenți ruși.

Unii analiști politici ruși au speculat, de asemenea, că Prigojin ar fi trebuit să participe la evenimentul lui Fomin, deși nu există nicio confirmare a acestei speculații. Este posibil ca asasinarea lui Fomin să fi fost menită să fie un avertisment pentru Prigojin, care a pus din ce în ce mai mult la îndoială tezele principale ale Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina și chiar a semnalat în mod indirect un interes pentru președinția rusă, fie în competiție cu Putin, fie ca succesor al acestuia.

Biografia și comportamentul lui Fomin seamănă cu cele ale lui Prigojin, deoarece ambii au devenit figuri ultranaționaliste proeminente după ce au fost încarcerați și au fost grațiați.

Mișcarea Kiber Front Z, afiliată Wagner, a fost vârful de lance al discuțiilor despre război în barurile deținute de Prigojin timp de luni de zile, și este posibil ca acest asasinat de profil înalt să descurajeze oamenii să participe la evenimente similare. Acest atac poate fi, de asemenea, un efort de intimidare a altor milbloggeri afiliați lui Wagner.

Asasinatul adâncește o divizare deja existentă spațiul milbloggerilor ruși, ceea ce poate fi în cele din urmă benefic pentru eforturile Kremlinului de a-și consolida controlul asupra spațiului informațional.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro