Ce sunt de fapt secțiile secrete chinezești de poliție descoperite în mai multe state
Doi cetățeni americani au fost arestați luni la New York pentru că ar fi condus o „secție de poliție” ilegală în Manhattan, la ordinul Beijingului, au transmis marți agențiile internaționale de presă. Ce e cu aceste secții secrete și care e legătura cu China?
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA, Liu Pengyu, a declarat că respectivele secții sunt de fapt niște ONG-uri care ajută cetățenii chinei să se integreze în America și uneori îi asistă juridic la obținerea de documente. „Ele nu au nicio legătură cu guvernul”, asigură Liu.
Americanii sunt însă de altă părere și spun că aceste secții sunt de fapt un braț lung al Chinei care urmărește disidenții chinezi care caută refugiu în SUA, declanșând represalii împotriva acestora.
„Societatea de prietenie” din Wenzhou, situată în Richmond (Canada) pe Hazelbridge Way, a fost investigată de Poliția canadiană pe fondul acuzațiilor conform cărora o secție de poliție chineză a fost înființată la Vancouver.
O declarație a canadienilor din decembrie 2022 confirmă că o anchetă națională privind „activitatea infracțională în legătură cu așa-numitele secții de „poliție” este în desfășurare.
„Secțiile poliției chineze” au fost înființate în zeci de țări în ultimii ani
Cu toate acestea, deși se admite că există „o interferență a actorilor străini în Canada din partea altor actori statali străini”, Poliția a refuzat să ofere informații suplimentare.
Potrivit unui raport al Safeguard Defenders, „secțiile poliției chineze” au fost înființate în zeci de țări în ultimii ani.
Astfel de organizații funcționează în unele state sub pretextul unei campanii de limitare a fraudei online. De fapt, ele au fost folosite de poliția chineză pentru a efectua operațiuni de „convingere” a cetățenilor chinezi de peste mări de a se întoarce acasă. ”Ei sunt intimidați sau supuși unor presiuni să se întoarcă în China pentru a înfrunta justiția”, susține raportul.
„Aceste operațiuni evită cooperarea polițienească și încalcă statul de drept al statelor în care operează, creând un mecanism paralel de poliție prin metode ilegale”, se arată în raport.
Una dintre mențiunile anterioare despre „posturile de poliție de peste mări” datează de la un raport din mass-media de stat chineză din 2019, care a anunțat că poliția județului Qingtian din provincia Zhejiang a înființat un centru de servicii de poliție în 2018 pentru a oferi servicii „conveniente”.
Poliția chineză a susținut că serviciile sunt legate de reînnoirea pașapoartelor, colectarea de opinii de la comunitatea diasporei și răspândirea informațiilor politice
Problema acestor secții a căpătat notorietate internațională în 2022, când a început inițiativa „110 secții” din orașul Fuzhou din provincia Fujian din China.
Potrivit unui articol din ziarul de stat Fujian Daily, inițiativa oferă servicii similare cu operațiunile Qingtian prin telefon și online.
Inițiativa, lansată de Biroul de Securitate Publică din Fuzhou, a fost aparent prima de acest gen din țară. Una din cazurile lucrate de secțiile de „servicii” includ cazul unei femei care sună din SUA pentru a-și raporta fiica ce locuia în Fuzhou și pe care o credea dispărută.
Un altul caz spune povestea unui om de afaceri din Fuzhou care sună din Mozambic pentru a raporta un angajat care a furat bani de la compania sa și a fugit cu banii în China. Zeloși, polițiștii chinezi l-au prins în mai puțin de o lună și au returnat banii proprietarului.
„Liderii asociațiilor de prietenie sunt adesea recompensați cu întâlniri cu oficiali PCC, participarea la evenimente organizate de partid și numiri simbolice în organele controlate de partid din China”, se arată în raportul Safeguard Defenders. „În schimb, se așteaptă ca aceștia să ajute partidul în activitățile sale de propagandă și influență politică, cum ar fi promovarea invaziei Chinei (sub pretextul propagandistic al „reunificării pașnice”) a Taiwanului”.
Ambasada chineză, însă, a declarat că „centre de asistență” lucrează cu voluntari, nu cu ofițeri de poliție și nu sunt implicate în „nici o anchetă penală”.
Wang Jingyu, un disident care a fugit din China în Țările de Jos, a susținut că a fost amenințat și că a primit mesaje de hărțuire de către secția de poliție chineză care a încercat să-l convingă să se întoarcă în China, altfel părinții lui (romași acasă) vor avea de suferit.
Un alt exemplu e legat de o notificare emisă de o secție operată din Myanmar, în care se spunea că cetățenii chinezi care stau acolo ilegal ar trebui să se întoarcă în China sau „vor exista consecințe pentru cei dragi”, cum ar fi anularea pensiilor și a altor venituri.
Un oficial anonim de la Ministerul chinez de Externe, într-un interviu acordat El Correo, a declarat că secțiile au folosit tactici de „persuasiune” pentru a-i convinge pe cei căutați de guvern să se întoarcă în China, subliniind că ar fi fost mult mai dificil să convingă autoritățile statale să-i extrădeze.