Sari direct la conținut

Parlamentul portughez, hotărât să legalizeze eutanasia în pofida veto-ului președintelui

HotNews.ro
referendum pentru legalizarea eutanasiei in Italia, Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia
referendum pentru legalizarea eutanasiei in Italia, Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Majoritatea socialistă din Parlamentul portughez și-a anunțat joi intenția de a vota a doua oară legea de dezincriminare a eutanasiei blocată cu o zi înainte de președintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa, pentru a-l obliga să promulge actul legislativ, relatează AFP.

„PS va confirma legea”, a declarat presei liderul grupului parlamentar al Partidului socialist, Eurico Brilhante Dias.

Potrivit presei locale, un nou vot ar trebui să aibă loc la jumătatea lunii mai, iar legea ar putea intra în vigoare în toamnă.

Eutanasia și sinuciderea asistată sunt deja autorizate în câteva țări din Europa, inclusiv Benelux (Belgia, Țările de Jos și Luxemburg) și Spania.

Potrivit constituției portugheze, atunci când Președintele Republicii refuză să promulge o lege din motive politice, Parlamentul poate decide să modifice textul sau să-l voteze din nou pentru a depăși dreptul de veto al șefului statului.

Miercuri, Rebelo de Sousa a obstrucționat încă o dată o lege de dezincriminare a eutanasiei, care a fost apărată timp de trei ani de majoritatea socialistă cu sprijinul unui partid de extremă stângă și al liberalilor.

Era a patra oară în trei ani când Parlamentul vota în favoarea eutanasiei, dar textul se lovise deja de rezervele Curții Constituționale și a președintelui, un catolic devotat.

Cea mai recentă versiune a legii, reformulată după o sesizare la Curtea Constituțională, prevede acum că eutanasia este autorizată doar în cazurile în care „sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza unei incapacități fizice a pacientului”.

Rebelo de Sousa le ceruse deputaților să precizeze cine este împuternicit să „ateste” această imposibilitate, astfel că, potrivit acestuia, nu există „îndoială în privința aplicării ei”.

„Opunându-se unui veto politic, președintele întoarce decizia la Parlament”, care nu este obligat să-i urmeze sugestiile, a reacționat liderul grupării socialiste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro