Sari direct la conținut

Fostul premier francez Fillon răspunde provocator când este întrebat de ingerințele rusești: „Este treaba mea”

HotNews.ro
François Fillon, Foto: PATRICK SICCOLI / Sipa Press / Profimedia
François Fillon, Foto: PATRICK SICCOLI / Sipa Press / Profimedia

Fostul premier francez François Fillon, care a făcut parte la un moment dat din două consilii de administrație ale unor giganți ruși, a fost audiat marți în legătură cu conexiunile sale cu Moscova de către comisia de anchetă privind ingerințele străine, potrivit AFP.

Fillon a păstrat o atitudine sfidătoare în fața Comisiei și a declarat că nu este direct vizat de ingerințele rusești, iar „cariera mea profesională” în sectorul privat este „treaba mea”.

Această comisie, prezidată de deputatul RN Jean-Philippe Tanguy, lucrează de mai multe săptămâni asupra „ingerințelor politice, economice și financiare ale puterilor străine (…) care au ca scop influențarea sau coruperea liderilor de opinie, a conducătorilor sau a partidelor politice franceze”.

Audierea sa intervine în contextul în care Parchetul Național Financiar a deschis o anchetă preliminară privind suspiciuni de mituire a unui funcționar public străin în care este implicată Cifal, o societate comercială franceză care operează în Rusia.

Potrivit unei surse apropiate cazului, Cifal a fost însărcinată de compania congoleză Orion – condusă de Lucien Ebata, consilier special al președintelui din Congo-Brazzaville, Denis Sassou Nguesso – să găsească un investitor în Rusia căruia să îi vândă acțiunile sale în câmpul petrolier MBK din Congo.

În acest scop, directorul Cifal, Gilles Rémy, i-a cerut lui François Fillon să îl pună în legătură cu un om de afaceri rus. În cadrul acestui contract, domnul Fillon a fost plătit ca un colaborator comercial. Nici o suspiciune de corupție nu planează în prezent asupra sa, a precizat sursa apropiată de acest caz.

De la înfrângerea sa în alegerile prezidențiale din 2017, François Fillon s-a orientat spre sectorul privat și a făcut parte în special din consiliile de administrație ale companiilor rusești Sibur (petrochimie) și Zarubeshneft (hidrocarburi).

La 24 februarie 2022, în același timp cu invadarea Ucrainei de către armata rusă, fostul prim-ministru și-a atras critici vehemente după ce a deplâns „refuzul Occidentului” de a asculta cererile Moscovei în ceea ce privește NATO. A doua zi, el și-a anunțat demisia din funcțiile sale la companiile rusești.

François Fillon intrase în decembrie 2021 în consiliul de administrație al Sibur, care este controlat de Leonid Mikhelson, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, și de Gennady Timchenko, un apropiat al președintelui Vladimir Putin care se află sub sancțiuni.

Cu câteva luni mai devreme, în iunie 2021, el se alăturase aceluiași organism la compania rusă de stat Zarubezhneft.

Comisia de anchetă privind ingerințele străine a fost lansată de RN în încercarea de a verifica acuzațiile potrivit cărora partidul de extremă dreapta este un agent al influenței rusești în Franța.

Mai mulți politicieni au fost deja interogați, inclusiv europarlamentarul RN Thierry Mariani, care este ținta a două anchete preliminare privind posibile acte de corupție și trafic de influență cu o asociație franco-rusă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro