Sari direct la conținut

Un judecător american a blocat după jumătate de secol legea care interzice tinerilor sub 21 de ani să cumpere arme de foc

HotNews.ro
Constituia SUA prevede dreptul la portarma, Foto: Esther Moreno / Alamy / Profimedia Images
Constituia SUA prevede dreptul la portarma, Foto: Esther Moreno / Alamy / Profimedia Images

Un judecător federal din statul american Virginia a decis că legislaţia federală adoptată în urmă cu peste 50 de ani care blochează vânzarea pistoalelor tinerilor sub 21 de ani încalcă dreptul constituţional al americanilor de a deţine arme de foc, relatează vineri Reuters și Agerpres.

Decizia de miercuri a judecătorului Robert Payne – numit de fostul preşedinte George H.R. Bush – nu este încă finală şi este de aşteptat să fie contestată de Departamentul Justiţiei.

Ea nu va afecta în orice caz cele 19 state ale SUA care au propriile legi ce interzic vânzarea de arme de foc de mici dimensiuni celor sub 21 de ani.

Elliott Harding, avocatul reclamanţilor din acest caz, patru tineri cu vârsta între 18 şi 20 de ani care doreau să-şi cumpere astfel de arme, s-a declarat mulţumit de decizia magistratului.

Legea invalidată de Robert Payne a fost adoptată de Congresul SUA în 1968 pentru a interzice vânzarea de arme de mână tinerilor între 18 şi 21 de ani pe motiv că aceştia comit mai multe crime decât cei cu vârste mai mari.

De atunci, tinerii americani îşi pot procura totuşi revolvere şi pistoale în târguri sau prin intermediul părinţilor, dar nu şi în magazinele autorizate la nivel federal, de unde îşi pot cumpăra în schimb orice fel de puşcă, menţionează AFP.

Dreptul la portarmă, un subiect tot mai disputat în SUA

Dreptul de a deţine arme, apărat de numeroşi americani şi înscris în Constituție de „părinţii fondatori” ai SUA în secolul XVIII, reprezintă un subiect tot mai controversat într-o ţară cu un nivel ridicat de violenţă comise cu arme de foc, inclusiv numeroase atacuri în masă rezultate cu victime.

Doar în acest an s-au înregistrat până acum cel puţin 210 astfel de tragedii, cele mai multe din ultimii şapte ani, potrivit organizaţiei nonprofit Gun Violence Archive, care defineşte un atac armat în masă ca fiind unul soldat cu rănirea sau moartea a cel puţin patru oameni, în afara atacatorului.

Președintele american Joe Biden a făcut în mod repetat apel către Congres să adopte măsuri legislative care să restricționeze accesul la armele folosite în astfel de atacuri și să introducă obligativitatea mai multor verificări privind identitatea cumpărătorilor de arme.

După noul atac armat din Texas, care s-a soldat cu 9 morți și 7 răniți la un centru comercial din Dallas, Biden a făcut apel la Congres să interzică puștile de asalt și încărcătoarele cu capacitate mare, precum și instituirea unei verificări a antecedentelor judiciare şi psihiatrice a celor care doresc să cumpere arme.

„Cer o reglementare sigură asupra armelor. Cer să se pună capăt imunităţii fabricanţilor de arme”, a afirmat președintele american într-un comunicat remis presei, dând asigurări că va promulga „imediat” un act legislativ cu astfel de prevederi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro