Sari direct la conținut

Criza imobiliară din China. Concernul Evergrande anunță pierderi de 100 miliarde de euro

HotNews.ro
China Evergrande, Foto: Tse Pui Lung, Dreamstime.com
China Evergrande, Foto: Tse Pui Lung, Dreamstime.com

În China, numeroase proiecte imobiliare sunt blocate. Evergrande, cândva cea mai mare companie de construcții din China (acum pe locul al doilea) a înregistrat uriașe pierderi în ultimii doi ani. În ciuda vânzării mai multor filiale, grupul imobiliar este puternic îndatorat. O insolvență a sa ar avea consecințe economice de amploare.

Evergrande a raportat o pierdere netă echivalentă a 100 de miliarde de euro, pentru anii 2021 și 2022. Cu mare întârziere, compania a transmis luni, la Bursa de Valori din Hong Kong, datele bilanțului din ultimii doi ani.

Potrivit informațiilor Manager Magazin, datoria companiei a crescut la 2.440 de miliarde de yuani (cca 302 mld. Euro) până în decembrie 2022, după pierderi nete anuale de 686 miliarde de yuani în 2021 și 126 miliarde de yuani în 2022. Există „mari incertitudini, care pot ridica semnificative îndoieli cu privire la capacitatea grupului de a-și continua activitățile”, se arată în comunicat.

Sectorul imobiliar din China este încă în criză. Marile companii de construcții, în special Evergrande, nu pot finaliza proiecte de locuințe. Acest lucru se datorează unei legislații stricte, care continuă din 2020, privitoare la limitele îndatorării în acest sector de activitate.

Revenire sau insolvență?

Acțiunile Evergrande au fost suspendate de la tranzacționare la Bursa de Valori din Hong Kong, încă din martie 2022. În aceeași lună, grupul a anunțat că nu va putea să-și prezinte la timp raportul anual auditat, pentru 2021. Anterior, Evergrande a anunțat că datoria sa a crescut și că există un risc de neplată.

Documentele depuse acum indică faptul că grupul intenționează să reia tranzacționarea cu acțiuni. Cu toate acestea, datoria în creștere arată și că Evergrande întâmpină dificultăți în a-și plăti datoriile, în ciuda vânzării mai multor filiale. O eventuală insolvență a companiei de construcții ar cutremura piața de profil.

Grupul Evergrande este a doua cea mai mare companie imobiliară din China în ceea ce privește cifra de afaceri. Aceasta dezvoltă proiecte imobiliare și vinde locuințe în principal rezidenților cu venituri medii și superioare. Compania are sediul în Shenzhen, dar holdingul este înmatriculat în Insulele Cayman.

„Boom-ul post-coronavirus din China s-a încheiat”

Datele economice actuale din a doua (ca mărime) economie a lumii arată regres. Redresarea economiei chineze din criza Corona și-a pierdut avântul în al doilea trimestru 2023, din cauza numeroaselor probleme: exporturi lente, o piață imobiliară zbuciumată, șomaj record în rândul tinerilor.

Din aprilie până în iunie, produsul intern brut a crescut cu doar 0,8% față de trimestrul precedent, după cum a anunțat luni, biroul de statistică din Beijing. Acest lucru a ratat în mod clar rezultatul din primul trimestru, de 2,2%.

„Datele semnalează că boom-ul post-coronavirus din China s-a încheiat, în mod clar. Vedem o slabă recuperare”, a spus economistul Carol Kong, de la Commonwealth Bank of Australia, citat în presa economică germană.

Campioană mondială la export, China suferă din cauza slăbirii cererii în străinătate, din moment ce cele mai importante piețe de vânzare, precum Germania, sunt în recesiune. Prin urmare, în iunie exporturile s-au prăbușit mai mult decât de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, cu mai bine de trei ani în urmă.

O altă problemă este piața imobiliară, care reprezintă aproximativ un sfert din economia chineză. Potrivit calculelor Reuters, investițiile imobiliare au scăzut în iunie cu 20,6% față de aceeași lună a anului trecut, după un minus de 21,5%, în luna mai.

Foto:Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro