Japonia a pierdut 800.000 de locuitori în 2022, un record (Le Figaro)
Japonia a cunoscut o scădere record a populației sale în 2022, potrivit datelor guvernamentale publicate miercuri, 26 iulie, în timp ce guvernul japonez îşi înmulţeşte măsurile pentru a încerca să redreseze o rată a natalității foarte scăzută, scrie Le Figaro.
Numărul locuitorilor cu cetăţenie japoneză era de 122,42 milioane pe 1 ianuarie 2023, cu aproximativ 800.500 de persoane mai puțin decât în 2021, potrivit unui raport al Ministerului Afacerilor Interne.
Scăderea de 0,65% este cea mai mare din 1968, de când sunt disponibile statistici comparabile, a adăugat ministerul. Și, pentru prima dată, toate cele 47 de departamente ale țării au înregistrat o scădere a populației.
Multe țări industrializate înregistrează o scădere a natalității, dar tendința este deosebit de pronunțată în arhipelagul japonez, unde populația este în scădere de 14 ani la rând. Procentul de rezidenți în vârstă de 65 de ani și peste din Japonia (aproximativ 30%) este al doilea cel mai mare din lume după Monaco.
Pe de altă parte, populația străinilor rezidenți în țară a crescut cu 289.498 de persoane anul trecut, în creștere cu 10,7%, iar totalul a ajuns la aproape trei milioane de persoane, un nivel record. Creșterea bruscă a coincis și cu relaxarea restricțiilor la frontieră ale Japoniei legate de Covid-19 de anul trecut. Japonia are reguli de imigrare relativ stricte, dar guvernul le relaxează treptat pentru a face față problemelor legate de deficitul de forță de muncă.
Prim-ministrul Fumio Kishida a declarat în ianuarie anul trecut că Japonia este „ pe punctul de a nu putea continua să funcționeze ca societate ”. Arhipelagul a înregistrat mai puțin de 800.000 de nașteri în 2022, un minim istoric, potrivit cifrelor publicate la începutul acestui an.
„Scăderea numărului de copii și a populației este o problemă importantă care implică aspectele sociale, economice și de protecţie socială a Japoniei”, a amintit, miercuri, Hirokazu Matsuno, purtătorul de cuvânt al guvernului, în timpul unei conferințe de presă.
Guvernul se va strădui să „încurajeze femeile și persoanele în vârstă să intre pe piața muncii” prin schimbări ale modelelor de muncă și reforme ale pieței muncii, a adăugat el.
La începutul lunii iunie, Fumio Kishida a anunțat un plan de 3.500 de miliarde de yeni pe trei ani (mai mult de 22 de miliarde de euro) menit să consolideze considerabil ajutorul pentru familii.
Articol realizat cu sprijinul agenției Rador