După lansarea unui ChatGPT rus, Putin vrea mai mult: Planurile acestuia de dezvoltare a inteligenței artificiale în Rusia
Președintele rus Vladimir Putin a cerut joi guvernului său să accelereze dezvoltarea inteligenței artificiale în Rusia, în special pentru a face față țărilor occidentale în cursa globală pentru AI, relatează AFP.
Potrivit unui document publicat joi pe site-ul oficial al Kremlinului, după o ședință de guvern, președintele rus a cerut „să se asigure, până în 2030, implementarea măsurilor care vizează sprijinirea activităților centrelor de cercetare în domeniul inteligenței artificiale”.
Cursa pentru dezvoltarea AI a început în ultimii ani printre cele mai mari grupuri tehnologice din lume, precum Google și Microsoft sau gigantul chinez al internetului Baidu.
Acest anunț de la Kremlin vine într-un moment în care statul rus își întărește controlul asupra sectorului digital și high-tech, în plin conflict din Ucraina.
Vladimir Putin a recomandat astfel să fie puse în aplicare o serie de măsuri: trebuie deblocate fonduri federale pentru a sprijini cercetarea, în special pe algoritmi de învățare automată, „modele lingvistice mari” – roboți conversaționali – și „supercalculatoare”.
Președintele rus dorește, de asemenea, să „accelereze introducerea tehnologiilor AI” în cadrul companiilor publice. Iar companiile care doresc să obțină subvenții de la bugetul federal vor avea, la rândul lor, „obligația” de a utiliza inteligența artificială.
De asemenea, „din 2024”, un modul numit „sisteme AI” va deveni obligatoriu „ca parte a programelor de învățământ superior”.
Vladimir Putin a repetat în ultimele luni că vrea să obțină „suveranitatea tehnologică”, sancțiunile internaționale care lovesc Moscova împiedicând-o să acceseze software și componente străine precum semiconductori.
În aprilie anul trecut, Sber, unul dintre liderii ruși în noile tehnologii, și-a lansat propriul robot conversațional, GigaChat – care să rivalizeze cu chatbot-ul ChatGPT dezvoltat de compania americană OpenAI.
Inteligența artificială, care promite să revoluționeze o gamă largă de profesii, alimentează însă temeri semnificative în întreaga lume, deoarece această tehnologie poate fi folosită în scopuri rău intenționate. Multe țări au anunțat deja că doresc să reglementeze instrumentele de tip ChatGPT.