Sari direct la conținut

Congresul american declanșează procedura de punere sub acuzare a președintelui Joe Biden

HotNews.ro
Joe Biden, vizită în Vietnam, Foto: Minh Hoang / AP / Profimedia
Joe Biden, vizită în Vietnam, Foto: Minh Hoang / AP / Profimedia

Congresul american va declanșa procedurile de punere sub acuzare a președintelui Joe Biden, a anunțat marți seara Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților, camera inferioară a legislativului de la Washington, relatează Reuters.

„Am transmis indicații comisiilor noastre din Cameră să deschidă o anchetă penală de punere sub acuzare a președintelui Joe Biden”, le-a declarat McCarthy, un membru al Partidului Republican, reporterilor într-o scurtă intervenție pe care a publicat-o și pe „X”, fostul Twitter.

„În ultimele câteva luni Republicanii din Cameră au descoperit acuzații grave și credibile privind conduita Președintelui Biden – o cultură a corupției”, a mai scris el.

În intervenția sa el a declarat de asemenea că investigațiile desfășurate de Camera Reprezentanților au descoperit că Biden „a mințit” poporul american cu privire la lucrurile pe care le cunoștea despre „afacerile din străinătate ale familiei sale”.

McCarthy a mai spus că documente bancare arată că familia Biden și asociații ei au primit aproape 20 de milioane de dolari prin diverse companii-fantomă. Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților a invocat în acest sens afacerile lui Hunter Biden în Ucraina, acuzându-l pe liderul de la Casa Albă că a coordonat mușamalizarea acțiunilor sale ilegale.

Constituția americană permite Congresului să pună sub acuzare oficiali federali, inclusiv președintele, pentru trădare, luare de mită și „alte infracțiuni și contravenții grave”.

Un președinte poate fi înlăturat din funcție de către Congres în cazul în care Camera Reprezentanților aprobă articolele de punere sub acuzare a sa cu o majoritate simplă, iar acestea sunt apoi votate cu o majoritate calificată de două treimi în Senat, camera superioară a legislativului american.

Fostul președinte Donald Trump i-a încurajat recent pe republicani să încerce să îl pună sub acuzare pe Biden, mai mulți congresmeni apropiați de acesta avertizând că nu vor vota pentru legea bugetului dacă McCarthy nu va aproba o investigație privind afacerile lui Hunter Biden.

Ce a spus Joe Biden de o eventuală punere sub acuzare a sa

Democrații au afirmat în schimb că aceste declarații nu reprezintă nimic altceva decât tentative de a distrage atenția de la propriile probleme cu legea pe care le are Trump, pus sub acuzare în 4 procese penale diferite.

În luna iulie chiar Biden a ridiculizat discuțiile purtate de Partidul Republican în vederea punerii sale sub acuzare.

„Republicanii ar putea fi nevoiți să găsească altceva pentru care să mă critice acum că inflația scade. Poate vor încerca să mă pună sub acuzare fiindcă scade. Nu știu. Mi-ar plăcea asta”, a spus liderul de la Casa Albă la momentul respectiv.

Însă mutarea anunțată de marți de McCarthy reprezintă cu siguranță o surpriză, puțini analiști crezând că republicanii vor merge atât de departe încât să îl pună sub acuzare pe președintele american din cauza afacerilor ilegale de care este suspectat fiul său.

Trump a fost la rândul său pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților când aceasta a fost condusă de democrați.

În 2019 el a fost chemat să dea socoteală în Congres pentru abuz de putere și obstrucționare după ce a cerut guvernului ucrainean să îi investigheze pe Biden și fiul său în baza unor suspiciuni de corupție care nu s-au materializat.

El a fost pus apoi sub acuzare pentru incitare la insurecție din cauza luării cu asalt a Capitoliului de către susținătorii săi pe 6 ianuarie 2021, aceștia încercând să împiedice certificarea victoriei lui Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Legăturile lui Hunter Biden cu Puiu Popoviciu

În luna mai congresmenii republicani au scos în evidență o serie de tranzacții financiare pentru a sugera că familia președintelui american a făcut „trafic de influență”, adică s-au folosit de numele lui Joe Biden în perioada în care acesta era vicepreședintele lui Barack Obamapentru a primi bani de la cetățeni români și chinezi.

Un memorandum prezentat însă atunci de președintele Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților, James Comer (R-Ky.), nu a inclus nicio dovadă că Joe Biden a acționat în mod necorespunzător. Kevin McCarthy a anunțat acum că acesta va fi însărcinat cu formularea capetelor de acuzare împotriva lui Joe Biden.

Memorandumul lui Comer a scos în schimb în evidență mai multe tranzacții din 2015 până în 2017 cu o companie deținută de omul de afaceri român Gabriel Popoviciu – tranzacții efectuate printr-un intermediar, care a direcționat apoi banii către Hunter Biden și alți membri ai familiei Biden.

​​Hunter Biden, fiul președintelui SUA, a fost angajat de Puiu Popoviciu în 2016 pentru a-l scăpa de dosarul de corupție instrumentat de DNA, pentru aceasta folosindu-se de contactele tatălui său, pe atunci vicepreședinte, și ale unui Louis Freeh, fost șef al FBI.

Hunter Biden, un avocat, a fost angajat în 2015 de Popoviciu, care era urmărit de procurorii anticorupție din România. Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în anul 2017, dar nu a ajuns în penitenciar, fiind în Marea Britanie.

Congresmeni republicani au declarat în luna mai că membri ai familiei preşedintelui american Joe Biden şi asociaţi ai lor au primit într-un mod total lipsit de transparenţă aproape 10 milioane de dolari din partea unor companii străine, în special chineze şi române.

Aceste acuzaţii se înscriu într-o campanie mai veche ce vizează afacerile controversate ale lui Hunter Biden. Dreapta îl acuză pe Hunter Biden că a profitat de numele şi de agenda de relaţii a tatălui său, când acesta era vicepreşedinte al lui Barack Obama (2009-2017), pentru a încheia contracte dubioase în mai multe ţări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro