Sari direct la conținut

Războiul din Ucraina: Serbia denunță ipocrizia Occidentului în privința Kosovo: „Au folosit aceeași retorică ca Putin”

HotNews.ro
Aleksandar Vucic alaturi de Vladimir Putin, Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia
Aleksandar Vucic alaturi de Vladimir Putin, Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a acuzat joi Occidentul de ipocrizie, afirmând că recunoașterea de către acesta a independenței Kosovo se bazează pe aceeași justificare ca și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit AFP.

Adresându-se Adunării Generale a ONU, el a declarat că țările occidentale au invocat principiile suveranității și drepturilor omului pentru a aproba statutul Kosovo ca națiune independentă.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, la aproape zece ani după ce NATO a ajutat la alungarea forțelor sârbe din fosta provincie într-un război sângeros care a făcut aproximativ 13.000 de morți, majoritatea etnici albanezi.

Statele Unite și majoritatea țărilor europene au recunoscut Kosovo.

„Ei nu au râs când președintele rus a folosit aceleași cuvinte pentru a-și justifica atacul asupra Ucrainei”, a declarat Vucic. „Au uitat că ei înșiși au folosit aceeași retorică, aceleași cuvinte și aceleași explicații”.

„Cel mai rău lucru este că toți cei care au comis o agresiune împotriva Republicii Serbia dau acum lecții despre integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat el, subliniind că „principiile nu se schimbă de la o circumstanță la alta”.

Belgradul și principalii săi aliați, China și Rusia, dar și alte cinci state europene, printre care și România, au refuzat să recunoască independența Kosovo, a cărui populație este predominant albaneză, dar care include zone cu majoritate sârbă în nord.

Tensiunile rămân ridicate după luni de revolte în aceste zone cu majoritate sârbă. La sfârșitul lunii mai, peste 30 de soldați din cadrul Forței NATO din Kosovo (KFOR) au fost răniți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro