Serghei Lavrov a acuzat NATO că se angajează într-un „expansionism periculos”
Ministrul rus de externe a declarat că încercările de a „extinde zona de responsabilitate a NATO la întreaga emisferă estică sub sloganul pernicios al „securității indivizibile a regiunii euro-atlantice și indo-pacifice” a devenit o nouă manifestare periculoasă a expansionismului blocului”, potrivit Sky News.
El a adăugat: „În acest scop, Washingtonul creează mini-alianțe politico-militare subordonate, cum ar fi AUKUS, summitul trilateral SUA-Japonia-Coreea și Cvartetul Tokyo-Seoul-Canberra-Wellington, împingându-i pe membrii acestora să coopereze practic cu NATO.
„Este evident că aceste eforturi vizează Rusia & China, precum și prăbușirea arhitecturii regionale incluzive a ASEAN, și generează riscuri pentru un nou focar de tensiune geopolitică.” , acuză Lavrov.
FM #Lavrov: Attempt to extend #NATO‘s area of responsibility to the entire Eastern Hemisphere under the pernicious slogan of “indivisible security of the #EuroAtlantic & #IndoPacific region” has become a new dangerous manifestation of bloc’s expansionism. pic.twitter.com/uteao4dkHo
— Russian Embassy, UK (@RussianEmbassy) September 25, 2023
Șeful diplomației ruse a denunțat și sâmbătă Statele Unite și Occidentul ca fiind apărători interesați ai unei structuri de putere internațională în declin, dar nu a discutat despre războiul țării sale în Ucraina în discursul său în fața Adunării Generale a ONU, potrivit France 24.
„SUA și colectivul occidental subordonat continuă să alimenteze conflicte care divizează în mod artificial omenirea în blocuri ostile și împiedică realizarea obiectivelor generale. Ei fac tot ce pot pentru a împiedica formarea unei ordini mondiale multipolare autentice”, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov.
„Ei încearcă să forțeze lumea să joace după propriile reguli egocentrice”, a mai spus el.
În ceea ce privește războiul de 19 luni din Ucraina, el a recapitulat câteva plângeri istorice care datează din 1991, de la destrămarea Uniunii Sovietice, și a făcut aluzie la miliardele de dolari pe care SUA și aliații occidentali le-au cheltuit pentru a sprijini Ucraina. Dar nu a aprofundat luptele actuale.
Pentru al doilea an consecutiv, Adunarea Generală are loc fără să se întrevadă un sfârșit al războiului. Contraofensiva ucraineană, care durează de trei luni, a decurs mai lent decât spera Kievul, înregistrând progrese modeste, dar fără progrese majore.