Sari direct la conținut

Vladimir Putin ar putea face în curând un anunț major – Kommersant / Cel mai longeviv lider rus de după Stalin împlinește săptămâna asta 71 de ani

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Vladimir Putin ar putea anunța în curând că va participa la alegerile prezidențiale din 2024, a relatat marți ziarul Kommersant, mutare ce ar deschide calea pentru ca liderul de la Kremlin să rămână la putere până în 2030.

Oficialii ruși suspectează că Putin ar putea anunța în cadrul unei conferințe care va avea loc în noiembrie că va participa la alegerile din martie anul viitor au spus surse apropiate Kremlinului pentru Kommersant, preluat de Reuters.

Ziarul, unul dintre cele mai respectate din Rusia, a precizat că există însă și alte scenarii cu privire la ceea ce ar putea face Putin la conferință și că decizia finală îi aparține acestuia. Kremlinul nu a comentat încă articolul.

Cel mai longeviv lider rus de după Stalin

Putin, care a primit președinția de la Boris Elțîn în ultima zi a anului 1999, a condus Rusia pentru mai mult timp decât orice alt conducător rus de la Iosif Stalin încoace, depășind chiar și mandatul de 18 ani al lui Leonid Brejnev.

Putin împlinește 71 de ani săptămâna aceasta, pe 7 octombrie.

În timp ce mulți diplomați, șefi de servicii secrete și alți oficiali au spus că se așteaptă ca Putin să rămână la putere pe viață, nu a existat încă nicio confirmare a planurilor sale de a candida la scrutinul prezidențial din 2024.

Putin a afirmat luna trecută că va face un anunț cu privire la planurile sale doar după ce parlamentul va convoca alegerile prezidențiale. Conform legii, parlamentul trebuie să facă asta în decembrie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luna trecută că, dacă Putin decide să candideze, atunci nimeni nu va putea concura cu el.

Vladimir Putin n-are rivali, dar are destule probleme

Deși Putin s-ar putea să nu aibă concurent, fostul spion KGB se confruntă cu cea mai serioasă serie de provocări cu care s-a confruntat vreun șef al Kremlinului de când Mihail Gorbaciov a avut de a face cu destrămarea Uniunii Sovietice în urmă cu aproape patru decenii.

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962 și cel mai mare șoc extern pentru economia rusă din ultimele decenii.

Putin s-a confruntat cu o revoltă eșuată a celui mai puternic mercenar rus, Evgheni Prigojin, în iunie. Prigojin a murit într-un accident de avion două luni mai târziu.

Occidentul îl cataloghează pe Putin drept un criminal de război și un dictator care a dus Rusia într-un război de tip imperial care a slăbit țara și a întărit statalitatea ucraineană, dar și unitatea Occidentului.

Putin susține că războiul este parte a unei lupte mult mai ample cu Statele Unite, despre care elita de la Kremlin spune că urmărește să scindeze Rusia, să pună mâna pe resursele sale naturale și apoi să se întoarcă la reglarea conturilor cu China.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro