Sari direct la conținut

Deblocarea fondurilor de miliarde pentru Ungaria: Ce vrea, mai exact, Bruxellesul de la Viktor Orban / De cealaltă parte, Budapesta are nevoie urgentă de bani

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: AGERPRES
Viktor Orban, Foto: AGERPRES

UE ia în considerare deblocarea a miliarde de euro pentru Ungaria, „înghețate” din cauza unor probleme legate de statul de drept, în încercarea de a obține aprobarea Budapestei pentru ajutorul acordat Ucrainei, inclusiv pentru începerea negocierilor de aderare ale Kievului, potrivit unor surse de rang înalt ale Reuters.

Informația a apărut prima oară în Financial Times, care a dezvăluit că UE va debloca 13 mld. de euro pentru Ungaria.

Ce vrea Bruxellesul de la Viktor Orban

Ungaria cultivă legături mai strânse cu Rusia decât alte state UE și este văzută ca principalul potențial oponent la o decizie care urmează să fie luată în decembrie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul, care ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri ai Uniunii.

De asemenea, este în joc o dorință a Comisiei Europene de a cere statelor membre să contribuie mai mult la fondurile comune ale blocului, pentru a ajuta la finanțarea unui ajutor mai mare pentru Ucraina. Această decizie este, de asemenea, așteptată în cursul acestui an și necesită unanimitate.

Un oficial european de rang înalt a declarat pentru Reuters că, pentru a influența votul Ungariei, UE va analiza statutul unor fonduri UE de miliarde de euro, înghețate în prezent din cauza faptului că premierul Viktor Orban a restricționat independența instanțelor.

„Nu-mi pot imagina că Ungaria va fi de acord (cu ce vrea Bruxellesul) fără să existe mai întâi o soluție pentru fondurile blocate”, a spus oficialul.

Ungaria are nevoie urgentă de bani

Un al doilea oficial UE a confirmat că există o legătură între deblocarea fondurilor pentru Ungaria și planurile UE care necesită unanimitate, inclusiv discuțiile privind extinderea Uniunii și bugetul.

Cu toate acestea, sursele au subliniat că obținerea unui acord nu este o certitudine și că depinde în mare măsură și de Orban, care acasă se confruntă cu o stagnare economică și cu un deficit bugetar tot mai mare.

„Ungaria are nevoie urgentă de bani, ceea ce reprezintă un stimulent pentru reforme. În schimb, Comisia are nevoie ca Ungaria să își ridice dreptul de veto în legătură cu o serie de chestiuni”, a declarat un diplomat UE.

„Dar nu cred că Comisia va sau poate acționa fără o mutare în privința reformelor din partea Budapestei”, a adăugat el.

Budapesta a pus UE într-o situație delicată

Oficialii UE au declarat pentru Reuters că legile adoptate de Ungaria în această vară pentru a crește independența judiciară au făcut ca o potențială înțelegere privind deblocarea unei părți din cele aproximativ 22 de miliarde de euro să fie și mai aproape.

Săptămâna trecută, Comisia a scris Budapestei pentru a cere mai multe detalii privind punerea în aplicare a noii legislații.

Marți, la Budapesta, ministrul ungar al afacerilor europene a declarat că se așteaptă la un acord cu UE privind fondurile înghețate „până la sfârșitul anului”.

În încercarea de a ajunge la un acord cu Ungaria, UE se confruntă cu o tensiune între două dintre obiectivele sale majore – apărarea standardelor democratice în țările sale membre și sprijinirea Ucrainei pentru a respinge invazia rusă și a se integra în Occident.

Pentru Ucraina, care a depus cererea de aderare la UE la doar câteva zile după invazia Rusiei din februarie anul trecut, sprijinul din partea Occidentului este vital, iar aderarea la UE este unul dintre cele mai importante obiective naționale.

Înainte ca liderii UE să decidă în decembrie, Comisia va prezenta, în următoarele săptămâni, o evaluare a progreselor înregistrate de Ucraina în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor pentru începerea negocierilor.

Viktor Orban: Bruxellesul să dea banii care li se cuvin maghiarilor

Orban a declarat că va trebui să se răspundă la „întrebări foarte dificile” înainte ca UE să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, o procedură care va dura ani de zile până la aderarea Kievului, dacă ea chiar va avea loc.

Vorbind în fața parlamentului ungar săptămâna trecută, el a trasat o linie de demarcație între sprijinirea Ucrainei și deblocarea fondurilor UE.

„Bruxelles-ul… se așteaptă ca noi să fim de acord cu un amendament la bugetul Uniunii Europene care necesită unanimitate. Ei ne cer… să dăm și mai mulți bani Ucrainei”, a spus Orban.

„Bruxellesul ar trebui să ne dea banii care li se cuvin maghiarilor, iar starea finanțelor publice va arăta deja mai bine… Suma care ne este datorată ar netezi – și, sunt convins că o va face – echilibrul bugetar”, a mai spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro