Sari direct la conținut

Premieră în istoria SUA: Liderul republican Kevin McCarthy a fost demis de la conducerea Camerei Reprezentanților

HotNews.ro
Kevin McCarthy, Foto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images
Kevin McCarthy, Foto: Michael Brochstein / Zuma Press / Profimedia Images

Pentru prima dată în istoria Congresului american, liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost destituit marți din funcție, victimă a unor certuri fratricide în cadrul partidului său, potrivit AFP.

Această manevră procedurală, foarte rar folosită în istoria parlamentară americană, intervine în urma adoptării sâmbătă de către Congres a unui buget provizoriu pentru administraţie, căruia i s-au opus mulţi conservatori.

După o dezbatere tensionată între conservatorii din Cameră, 216 aleși au votat pentru înlăturarea sa, dintre care 8 republicani.

Imediat după acest rezultat fără precedent, un Kevin McCarthy zâmbitor a fost înconjurat de membri ai partidului său, care l-au îmbrățișat și i-au strâns mâna.

Votul deschide o perioadă de mari turbulențe în camera inferioară, unde trebuie ales un înlocuitor, ceea ce se anunță foarte complicat.

Votul a avut loc după ce Matt Gaetz, un membru al dreptei dure americane, a depus o moțiune de destituire a președintelui Camerei, în ciuda faptului că acesta este membru al partidului său.

Acest ales din Florida i-a reproșat în principal lui Kevin McCarthy că a negociat cu democrații un buget provizoriu pentru finanțarea administrației federale, la care s-au opus numeroși conservatori.

De asemenea, el l-a acuzat pe liderul republican că a încheiat un „acord secret” cu președintele Joe Biden privind un eventual pachet de măsuri pentru Ucraina.

Însă aripa dreaptă a Partidului Republican se opune vehement deblocării de fonduri suplimentare pentru Kiev, susținând că banii ar trebui să fie folosiți în schimb pentru a rezolva criza migrației la granița dintre SUA și Mexic.

Și nu contează că marea majoritate a grupului parlamentar al lui Kevin McCarthy l-a susținut public: apropiații lui Trump au avut un veto de facto în Cameră, având în vedere majoritatea republicană foarte redusă din această instituție.

Sprijinul democrat nu a venit

Pentru o vreme, McCarthy părea să creadă că își va salva scaunul, sperând că vor prevala calculele politice și că va reuși să-i convingă pe democrați să-l susțină, chiar și numai atât, în schimbul unor concesii.

A fost o cauză pierdută.

„Depinde de Partidul Republican să pună capăt războiului intern din Camera Reprezentanților”, a declarat liderul democrat Hakeem Jeffries după o lungă întâlnire cu grupul său parlamentar.

„Există nenumărate motive pentru a-i lăsa pe republicani să se ocupe de propriile lor probleme. Să-i lăsăm să se tăvălească în mocirla incompetenței și a incapacității lor de a guverna”, a declarat implacabila deputată progresistă Pramila Jayapal.

Într-un semn al dezacordurilor care îi sfâșie pe republicani, parlamentarii conservatori au pledat cu rândul pentru și împotriva lui Kevin McCarthy.

„Ne aflăm pe marginea prăpastiei. Mai avem doar câteva minute pentru a ne reveni și a ne da seama de pericolul grav”, a îndemnat republicanul Tom McClintock înainte de vot.

Dacă moțiunea de destituire va trece, „Camera va fi paralizată”, „democrații se vor bucura de disfuncția republicană, iar publicul va fi indignat, și pe bună dreptate”, a spus el.

Colegul său, Tom Cole, a avertizat asupra „haosului” în care vor fi aruncate Camera și republicanii dacă McCarthy va fi destituit.

„Haosul este președintele McCarthy”, a replicat Matt Gaetz. „Haosul este cineva în care nu poți avea încredere”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro