Ministrul francez al Transporturilor neagă invazia de ploșnițe din trenuri, dar trimite câini dresați să le găsească
Câinii dresați din cadrul Poliției vor ajuta la inspectarea trenurilor franceze și a metroului din Paris pentru ploșnițe după ce oamenii au publicat pe rețelele de socializare imagini cu aceste insecte hematofage surprinse în mijloacele de transport, a declarat miercuri ministrul transporturilor, adăugând că până acum nu a fost găsită nici o ploșniță, relatează Reuters.
Clement Beaune a spus că au existat în ultimele săptămâni aproximativ zece raportări la operatorul de transport public din Paris RATP și 37 la operatorul feroviar SNCF cu privire la prezența ploșnițelor în mijloacele de transport.
„Când este o problemă, ne ocupăm de ea, nu o vom nega. Nu există focar de ploșnițe în transportul public”, a spus Beaune după întâlnirea cu operatorii de transport și asociațiile de călători.
Rețelele de socializare și presa din Franța au raportat pe larg despre ploșnițele din trenuri și din cinematografe, iar guvernul este îngrijorat de impactul asupra turismului și a Jocurilor Olimpice de la Paris, care încep în mai puțin de un an.
Paris is struggling with a major bedbug infestation ahead of hosting the 2024 Olympic Games, with residents sharing photos of bedbugs from trains and movie theaters pic.twitter.com/Gu1C8SNdkF
— NOVO Gazette (@novogazette) September 29, 2023
Beaune a spus că toți operatorii francezi de transport public vor spori procedurile sanitare în general și lupta împotriva ploșnițelor în special, în special cu echipele de câini dresați, despre care el a spus că sunt cele mai eficiente mijloace de detectare.
El a adăugat că la fiecare trei luni vor fi publicate date despre toate rapoartele de ploșnițe și orice infestări confirmate.
„Transparența totală va aduce încredere totală”, a spus el, adăugând că „nu este nevoie de psihoză sau frică”.
Beaune intenționează, de asemenea, să se întâlnească cu companii de control al dăunătorilor și își propune să organizeze o conferință despre soluții la orice problemă potențială până la sfârșitul acestei luni.
Dezbateri în Adunarea Națională
Cu mai puţin de un an înainte de a fi gazda Jocurilor Olimpice, Franţa este cuprinsă de o adevărată psihoză legată de ploşniţele de pat. 11% dintre gospodăriile franceze au fost invadate oficial de aceste insecte. Dar ploşniţele de pat nu au luat cu asalt doar gospodăriile pariziene. Utilizatorii reţelelor sociale au publicat imagini cu insectele care se târăsc în trenurile de mare viteză şi în metroul din Paris. Ar fi fost văzute şi în cinematografe şi chiar pe aeroportul Charles de Gaulle.
Rapoartele au ajuns la cele mai înalte niveluri ale guvernului, iar grupurile politice din Adunarea Naţională s-au întrecut, marţi, în faţa presei, pentru a încuraja autorităţile publice să ia măsuri în faţa anxietăţii crescânde provocate de aceste insecte, relatează AFP.
Referindu-se la un adevărat „flagel”, liderul deputaţilor din Renaşterea a deschis lucrările de dimineaţă: „Am decis să facem din acest subiect o prioritate”, împreună cu Modem şi Horizons, aliaţi ai taberei prezidenţiale, a anunţat Sylvain Maillard. Liderul macroniştilor de la Palatul Bourbon a anunţat pregătirea unui proiect de lege, care să fie examinat la începutul lunii decembrie.
Colegul său Robin Reda, autor şi el al unui text pe această temă în 2021, a adăugat că textul în curs de pregătire ar putea permite ca problema să fie recunoscută ca „o problemă de sănătate publică”.
„Am pierdut şase ani”, a replicat rapid în faţa presei Mathilde Panot, preşedinta deputaţilor Insoumis, susţinând că a „tras un semnal de alarmă” încă din 2017 şi amintind că a depus o „propunere de rezoluţie în 2019”. Apoi, în timpul sesiunii de întrebări guvernamentale, deputata a fluturat o mică fiolă care conţinea ploşniţe. „Mi-aţi râs în faţă, nu aţi făcut nimic”, i-a spus ea şefei guvernului, Elisabeth Borne, cerând din nou un plan naţional de prevenire şi crearea unui „serviciu public de dezinsecţie”. Grupul ei a depus de asemenea o nouă propunere de rezoluţie în acest sens.
„Nu ar trebui să existe diviziuni pe această temă”, a replicat premierul, care a anunţat „o întâlnire în zilele următoare cu toate ministerele implicate”, în special cu cele ale Tranziţiei ecologice, Locuinţelor şi Sănătăţii. „Să lucrăm împreună şi să găsim soluţii împreună”, a îndemnat Borne.
\uD83D\uDD34⚡️ Madame la Première ministre, faut-il attendre que Matignon soit infesté pour qu’enfin vous réagissiez ?#PunaisesDeLit pic.twitter.com/FleytDMDtT
— Mathilde Panot (@MathildePanot) October 3, 2023
Şi alte grupuri politice au iniţiat măsuri. Grupul socialist urma să depună un proiect de lege chiar în cursul zilei de marţi, după cum a anunţat purtătorul său de cuvânt Arthur Delaporte. Proiectul de lege propune includerea „în toate poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei a unei garanţii împotriva riscurilor rezultate în urma unei infestări cu ploşniţe de pat”, a spus el, deoarece „mulţi oameni renunţă” să acţioneze „din cauza costului exorbitant” al dezinsecţiei. Socialiştii propun, de asemenea, să se introducă „o obligaţie de monitorizare şi control a tuturor unităţilor deschise publicului”.
În faţa acestei proliferări de iniţiative, „există o modalitate de a ajunge la un acord”, a declarat deputatul socialist, propunând „un grup de lucru care să reunească aceste propuneri diverse”.
Un deputat al majorităţii, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, a ironizat faptul că ai săi colegi „se lasă purtaţi de val”. „Legislaţia nu serveşte la mare lucru, în afară de a spune că parlamentul naţional se ocupă de o problemă care îi preocupă pe francezi”, a spus el.
Adevărul despre invazia ploşniţelor de pat
După ce au dispărut din viaţa de zi cu zi în anii 1950, ploşniţele de pat au revenit în multe ţări dezvoltate în ultimii treizeci de ani, datorită stilului de viaţă din ce în ce mai nomad, tendinţelor de consum care favorizează bunurile second-hand şi rezistenţei tot mai mari la insecticide.
Acest lucru nu este „un motiv de panică generalizată”, a declarat marţi ministrul francez al sănătăţii, Aurélien Rousseau, deşi a recunoscut că „atunci când ai ploşniţe de pat, se dezlănţuie iadul”.
Ceea ce este adevărat este că numărul de apariţii de ploşniţe de pat a crescut în ultimele săptămâni în Paris şi alte oraşe franceze, iar această tendinţă ascendentă datează de mai mulţi ani, scrie BBC.
„La fiecare sfârşit de vară observăm o creştere a numărului de ploşniţe de pat”, spune Jean-Michel Berenger, entomolog la spitalul principal din Marsilia şi cel mai mare expert francez în materie de ploşniţe. „Acest lucru se datorează faptului că oamenii s-au deplasat în lunile iulie şi august şi le aduc înapoi în bagaje. Şi, în fiecare an, creşterea sezonieră este mai mare decât cea de anul trecut”, spune expertul.
În Paris, la teama de lungă durată de infestare resimţită de cei care locuiesc în apartamente s-au adăugat noi surse de anxietate. Relatările conform cărora ploşniţele au fost văzute recent în cinematografe nu au fost dovedite, dar sunt luate în serios. La fel şi afirmaţiile potrivit cărora oamenii au fost înţepaţi de aceste insecte în trenuri.
Iar acum, atât Primăria Parisului, cât şi guvernul preşedintelui Emmanuel Macron cer să se ia măsuri. Este o măsură a seriozităţii cu care tratează problema, pentru că trebuie să protejeze imaginea Parisului înaintea Jocurilor Olimpice din 2024. De aceea nu resping panica ploşniţelor de pat drept o invenţie a reţelelor sociale.