Relația Orban-Putin: Țările NATO sunt „îngrijorate”, potrivit Washingtonului
Ambasadorii țărilor NATO în Ungaria s-au întâlnit joi la Budapesta, la inițiativa reprezentantului SUA, pentru a discuta despre „îngrijorarea” lor cu privire la continuarea legăturilor Ungariei cu Rusia, în pofida războiului din Ucraina, potrivit AFP.
Acesta a fost principalul subiect al întâlnirii, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ambasadei americane.
Suedia, candidat la aderarea la Alianța Atlantică, a fost de asemenea reprezentată.
„Suntem cu toții îngrijorați de faptul că premierul ungar s-a întâlnit cu președintele Putin într-un moment în care Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat ambasadorul David Pressman, intervievat de Radio Europa Liberă.
„Este îngrijorător faptul că Ungaria a ales să coopereze cu Kremlinul în acest mod”, a mai spus el, denunțând totodată utilizarea de către Viktor Orban a termenului „operațiuni militare” pentru a descrie conflictul.
„Vom împărtăși preocupările noastre de securitate cu aliații noștri” dacă va fi necesar, a adăugat Pressman.
Marți, el îl criticase deja pe premierul ungar pentru că „se află alături de un om ale cărui forțe sunt responsabile de crime împotriva umanității în Ucraina”, într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter).
Aceste remarci au fost respinse de Budapesta: „Nu este treaba ambasadorului american să determine politica externă a Ungariei”, a reacționat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, la postul de televiziune ATV.
Premierul Viktor Orban s-a întâlnit marți, la Beijing, cu președintele rus Vladimir Putin, un om care a devenit un paria în ochii Occidentului.
„Ca urmare a condiţiilor geopolitice actuale, posibilităţile de a păstra contactul şi de a dezvolta relaţiile sunt foarte limitate. Dar este satisfăcător faptul că (Rusia) a menţinut relaţii cu multe ţări europene, iar Ungaria este una dintre ele”, i-a spus Putin lui Orban, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.
Ungaria, membră a NATO și a UE, a votat pentru toate sancțiunile europene împotriva Moscovei, dar liderul său a încercat să le atenueze pe unele dintre ele și a adoptat o poziție conciliantă față de Rusia, care rămâne o sursă esențială pentru nevoile sale energetice.