Sari direct la conținut

După luni de discuții, Muntenegru a reușit să pună în funcție un guvern. Ce a primit partidul socialist pro-rus ca să sprijine noua putere

HotNews.ro
Milojko Spajic, premierul Muntenegrului, Foto: Savo Prelevic / AFP / Profimedia Images
Milojko Spajic, premierul Muntenegrului, Foto: Savo Prelevic / AFP / Profimedia Images

După luni de negocieri, Muntenegru are de marți un nou guvern, o coaliție de partide pro-europene și pro-sârbe de la care se așteaptă să conducă mica țară balcanică în încercarea sa de a adera la Uniunea Europeană, transmit Reuters și France Presse.

Noul guvern, condus de economistul Milojko Spajic din cadrul Mișcării „Europa Acum!”, va avea 18 ministere și cinci viceprim-miniștri. Din el vor face parte Democrații proeuropeni de centru-dreapta, Partidul Popular Socialist pro-sârb, dar și pro-rus și cinci partide ale minorității albaneze.

„Cele patru priorități principale ale politicii noastre externe sunt aderarea deplină … la UE, o apartenență activă și credibilă la NATO, îmbunătățirea bunelor relații cu vecinii și consolidarea rolului țării în organizațiile multilaterale”, a declarat Spajic în fața Parlamentului.

El a spus că politicile economice vor avea ca scop îmbunătățirea standardelor de viață ale populației de numai 620.000 de locuitori din Muntenegru și vor include reforme care să permită creșterea veniturilor fiscale, investiții, un climat de afaceri și un sistem judiciar mai bun.

Ce a primit partidul socialist pro-rus ca să intre la guvernare

În urma unei dezbateri parlamentare care a avut loc azi-noapte, 46 de deputați din legislativul cu 81 de locuri au susținut guvernul.

Alianța pro-sârbă și pro-rusă „Pentru un Muntenegru mai bun”, condusă de Andrija Mandic, a fost de acord să voteze pentru cabinetul lui Spajic în schimbul poziției de președinte al parlamentului și a patru posturi de ministru după remanierea guvernamentală programată în principiu pentru anul viitor.

Formată în 2022, „Europa Acum!” a ieșit învingătoare la alegerile parlamentare din iunie. Ea a atras alegătorii, în special tinerii dornici să vadă fețe noi în politică, promițând salarii și pensii mai mari, precum și reforme economice.

Cu 26% din voturi, a fost nevoit să formeze o coaliție pentru a guverna mica țară balcanică. După luni de discuții, a găsit în cele din urmă câțiva aliați.

Muntenegru negociază din 2010 aderarea la UE

Potrivit Băncii Mondiale, economia Muntenegrului, care a adoptat unilateral euro în 2002 ca monedă de facto și care se bazează în principal pe veniturile din turismul de la Marea Adriatică, ar trebui să crească cu 4,8% în 2023.

Muntenegru a aderat la NATO în 2017, la un an după o tentativă de lovitură de stat eșuată pe care guvernul de atunci a pus-o pe seama agenților ruși și a naționaliștilor sârbi. Rusia a respins acuzația ca fiind „absurdă”, iar guvernul Serbiei vecine a negat implicarea.

Muntenegru negociază din 2010 aderarea la Uniunea Europeană, dar paralizia instituțiilor sale politice împiedică apropierea sa de blocul comunitar.

După invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, Muntenegru, spre deosebire de Serbia, s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva Moscovei, a trimis ajutoare Ucrainei și a expulzat mai mulți diplomați ruși. Kremlinul a plasat Muntenegru pe lista sa de state neprietenoase.

De la alegerile parlamentare din 2020, țara cu 620.000 de locuitori a trecut din criză în criză. Niciuna dintre forțele politice nu a reușit să găsească o majoritate stabilă, iar două guverne au fost răsturnate prin moțiuni de cenzură.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro