Sari direct la conținut

Discuțiile dintre camionagiii polonezi și Ucraina au eșuat

HotNews.ro
Coadă de camioane, Foto: Flickr/ Roger G
Coadă de camioane, Foto: Flickr/ Roger G

Discuțiile dintre partea ucraineană și camionagiii polonezi, care blochează de o săptămână principalele trei puncte de trecere a frontierei dintre cele două țări, nu au reușit să ajungă la un acord, au declarat luni șoferii polonezi de camioane, potrivit AFP.

Aceștia din urmă denunță „concurența neloială” din partea companiilor ucrainene, argumentând că liberalizarea normelor europene a dus la o creștere semnificativă a numărului de concurenți ucraineni în acest sector, ceea ce le afectează grav veniturile.

Aproape tot traficul rutier între cele două țări a fost blocat de această mișcare de protest.

„Nu am ajuns la un acord. Ucrainenii nu țin cont de cererile noastre”, a declarat Rafal Makler, unul dintre liderii mișcării poloneze de protest, pe X (fostul Twitter), la finalul discuțiilor cu reprezentanți ai guvernelor polonez și ucrainean.

Companiile de transport poloneze cer revenirea sistemului de permise europene pentru camioanele ucrainene, care a fost abolit în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Este vital pentru noi ca „regimul de transport fără vize să continue și să fie prelungit, cel puțin până când vom câștiga”, a comentat luni seara pe Facebook ministrul adjunct ucrainean al infrastructurii, Serghei Derkatch.

„Nu dăm înapoi și insistăm asupra faptului că blocarea frontierei este o încălcare a numeroase acorduri. Frontiera trebuie deblocată imediat”, a adăugat el.

Transportatorii polonezi critică, de asemenea, sistemul electronic de înregistrare a cozilor pentru a părăsi Ucraina odată ce livrările au fost finalizate, care provoacă așteptări lungi pe partea ucraineană.

Potrivit lui Mekler, această așteptare poate dura 11-12 zile.

Luni, vameșii polonezi au anunțat că, pe partea poloneză a frontierei, aproximativ 1.300 de camioane au fost blocate la punctul de trecere a frontierei Dorohusk și 500 la punctul de trecere a frontierei Hrebenne.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro