Sari direct la conținut

Rusia anunță că va trimite o misiune cu echipaj uman pe Lună

HotNews.ro
Simulare a zborului unor cosmonauti catre luna efectuata de Academia Rusa de Stiinte, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Simulare a zborului unor cosmonauti catre luna efectuata de Academia Rusa de Stiinte, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Rusia intenționează să trimită cosmonauți pe lună în deceniul următor pentru prima oară în istoria sa și intenționează să construiască o bază pe suprafața lunară începând cu 2031, a anunțat corporația de stat rusă responsabilă de zborurile spațiale cu echipaj uman, citată de TASS și Reuters.

Un draft al planului a fost prezentat miercuri de către Vladimir Soloviov, un reprezentant al companiei RKK Energia (n.r. a nu fi confundat cu propagandistul rus cu același nume), documentul conținând detalii despre misiuni cu echipaj uman către Lună, printre care și prima aselenizare a rușilor pe suprafața satelitului natural al Pământului, precum și despre o bază lunară rusească.

Rusia plănuiește să își construiască baza lunară între 2031 și 2040, potrivit TASS, care a obținut o copie a documentului.

Planul conține de asemenea prevederi privind exploatarea resurselor naturale ale Lunii.

Misiunea Luna-2 a Uniunii Sovietice a fost prima care a ajuns pe suprafața Lunii în 1959, în timp ce cosmonautul Yuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spațiu doi ani mai târziu.

Sonda Luna-9 din 1966 a fost de asemenea prima care a reușit să aselenizeze cu succes însă americanii au câștigat în mod faimos cursa spațială după ce Neil Armostrong a devenit în 1969 primul om care a pășit pe Lună.

Însă industria aerospațială rusă a intrat în declin după destrămarea Uniunii Sovietice, lucru ilustrat chiar în luna august a acestui an când sonda Luna-25 s-a prăbușit pe suprafața lunară.

Rusia vrea să ducă un echipaj uman pe Lună, dar n-a reușit să aselenizeze nici măcar cu o sondă spațială

Misiunea Luna-25 era menită să dea un nou impuls sectorului spaţial rusesc, care se confruntă de ani de zile cu probleme de finanţare şi scandaluri de corupţie, iar acum este izolat din cauza conflictului din Ucraina.

Aceasta a fost de asemenea prima misiune lansată de ruși către Lună de la misiunea Luna-24 din 1976, când Leonid Brejnev conducea Kremlinul.

Eșecul a fost cu atât mai stânjenitor pentru Moscova întrucât India a reușit să aselenizeze cu succes la doar câteva zile după prăbușirea sondei Luna-25.

Rusia susține de asemenea că intenționează să construiască și o stație spațială care să orbiteze Pământul, însă analiștii sunt circumspecți față de această posibilitate având în vedere limitările cu care se confruntă industria aeronautică și aerospațială rusă din cauza impunerii sancțiunilor occidentale.

O altă problemă este că multe dintre componentele electronice de ultimă generație care ar fi necesare pentru astfel de proiecte sunt indispensabile și industriei ruse de apărare în eforturile sale de a produce tehnică militară pentru trupele din Ucraina.

Anunțul privind misiunile cu echipaj uman ale Rusiei către Lună vin cu câteva luni înainte ca țara să organizeze alegeri prezidențiale și s-ar putea încadra în logica electorală a Kremlinului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro