„Israelul comite crime de război”, afirmă un fost înalt oficial american / „Armele americane urmau să ucidă civili”
Un fost înalt responsabil al Departamentului de Stat american consideră că Israelul comite „crime de război în Gaza” și, într-un interviu acordat miercuri AFP, a criticat lipsa de „critici” a politicii americane față de aliatul său.
Josh Paul, care a lucrat în biroul responsabil cu supravegherea livrărilor de arme către aliații SUA, a provocat o mare vâlvă la Washington când a demisionat luna trecută.
El a criticat politica americană de furnizare de arme către anumite țări, acuzând politicienii că închid ochii.
„Critica Israelului este adesea considerată un subiect tabu în politica americană, în special în Congres”, a declarat Josh Paul, care a petrecut 11 ani ca director al relațiilor publice și parlamentare în cadrul Biroului pentru afaceri politico-militare al Departamentului de Stat.
„Îi descurajează pe politicienii americani să spună în public ceea ce gândesc în privat”, spune cel care a demisionat luna trecută din Departamentul de Stat.
Bombardamentul israelian asupra Fâșiei Gaza a fost cel care l-a determinat să demisioneze, deoarece, în opinia sa, „era clar – și am văzut acest lucru – că (armele americane) urmau să fie folosite pentru a ucide civili”.
Indignare
Războiul a fost declanșat la 7 octombrie de un atac al Hamas la o scară și cu o violență nemaiîntâlnite de la crearea Israelului în 1948. Potrivit autorităților israeliene, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise, în marea lor majoritate civili.
Ca represalii, Israelul a jurat să „anihileze” mișcarea islamistă aflată la putere în Gaza. Armata lovește fără încetare micul teritoriu palestinian asediat și a lansat o operațiune terestră la 27 octombrie.
Bombardamentele israeliene au ucis 11.500 de persoane, majoritatea civili, inclusiv 4.650 de copii, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.
În ciuda indignării internaționale față de răspunsul Israelului, Washingtonul continuă să își susțină ferm aliatul din Orientul Mijlociu.
Demonstrații
Josh Paul este de părere că transferul de arme americane către țări cu un bilanț îndoielnic în materie de drepturile omului a fost întotdeauna un subiect de dezbatere la Departamentul de Stat, până la atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie.
„Nu a existat niciun spațiu pentru discuții sau dezbateri pe această temă, în timp ce acest lucru s-a întâmplat întotdeauna în cazul altor probleme de care m-am ocupat.”, a spus el.
Fostul oficial a adăugat că normele care limitează livrările de arme nu sunt foarte restrictive, ceea ce permite factorilor de decizie, într-un mod „deliberat”, „pur și simplu să nu decidă” dacă armata israeliană a încălcat sau nu drepturile omului în Fâșia Gaza.
Demonstrații și dezbateri despre războiul în curs de desfășurare au izbucnit în SUA, în special în campusurile universitare, iar actele antisemite și islamofobe s-au înmulțit, potrivit Departamentului de Justiție.
Josh Paul consideră că nivelurile de divizare din cadrul administrației americane, inclusiv în rândul oficialilor aleși, sunt comparabile cu tensiunile care au precedat invazia Irakului în 2003.
Cu toate acestea, el a adăugat că, în opinia sa, majoritatea funcționarilor publici nu își pot permite să demisioneze, sub pedeapsa de a-și „vedea cariera spulberată” pentru că au luat poziție în legătură cu acest conflict. (AFP)