Sari direct la conținut

Guvernul german a decis să înghețe cheltuielile după ce Curtea Constituțională a provocat o criză bugetară

HotNews.ro
Olaf Scholz alaturi de reprezentanti ai landurilor germane, Foto: Bernd von Jutrczenka / DPA / Profimedia
Olaf Scholz alaturi de reprezentanti ai landurilor germane, Foto: Bernd von Jutrczenka / DPA / Profimedia

Guvernul german a decis să îngheţe cea mai mare parte a noilor cheltuieli, în ceea ce oficialii de la Berlin au catalogat marţi drept o măsură necesară în condiţiile în care coaliţia condusă de cancelarul Olaf Scholz se confruntă cu o criză bugetară, transmit Reuters și Agerpres.

Planurile de cheltuieli ale Berlinului au fost date peste cap de o decizie de săptămâna trecută a Curţii Constituţionale care a împiedicat Executivul german să transfere fonduri necheltuite în valoare de 60 de miliarde de euro dedicate combaterii pandemiei spre iniţiative verzi.

Această blocare ar putea lipsi industria germană de un sprijin important care i-ar fi permis să rămână competitivă în contextul încetinirii economiei. Ministerul de Finanţe de la Berlin a decis să îngheţe viitoarele promisiuni de cheltuieli pentru aproape întregul buget federal, o dovadă a seriozităţii cu care urmăreşte efectele potenţiale ale deciziei Curţii Constituţionale asupra finanţelor publice.

Măsura se aplică tuturor ministerelor precum şi unui fond de 200 de miliarde de euro care a fost pus la punct pentru a sprijini companiile în timpul pandemiei şi crizei energetice, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Fondul de 200 de miliarde de euro este acum ameninţat la rândul său de o acţiune în justiţie din partea principalului partid de opoziţie, Uniunea Creştin-Democrată, cea care a lansat şi procesul împotriva fondului pentru climă în valoare de 60 de miliarde de euro.

Îngrijorări că guvernul german pierde zeci de miliarde de euro pentru susținerea industriei

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat că decizia Curţii Constituţionale ar putea afecta în mod serios capacitatea Germaniei de a-şi sprijini industria pe parcursul tranziţiei verzi şi a împiedica mutarea locurilor de muncă peste hotare.

Potrivit unor surse guvernamentale, ar putea avea de suferit proiectele vizând construirea de uzine de cipuri, extinderea lanţurilor de aprovizionare cu baterii şi programele vizând decarbonizarea industriei siderurgice.

„Acest fonduri nu sunt un supliment de care ne putem lipsi fără probleme…pierderea suferită de economie dacă aceste investiţii nu sunt făcute ar putea fi şi mai mare”, a declarat Habeck la o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, decizia Curţii Constituţionale a declanşat o reacţie în lanţ ale cărei consecinţe trebuie discutate, iar îngheţarea noilor cheltuieli va da Guvernului spaţiul de manevră pentru a lua bani din altă parte pentru a salva anumite proiecte.

Decizia Curţii Constituţionale a creat tensiuni în coaliţia de trei partide a cancelarului Scholz, din care fac parte Verzii, care sunt favorabili unor cheltuieli sporite pentru măsuri destinate protejării împotriva schimbărilor climatice dar şi Partidul Liber Democrat (FDP), care insistă pe respectarea disciplinei bugetare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro