Sari direct la conținut

Eliminarea dreptului de veto al țărilor UE primește o lovitură dură: Donald Tusk se pronunță împotrivă

HotNews.ro
Donald Tusk, Foto: Damian Burzykovski / Imago Stock and Photo / Profimedia Images
Donald Tusk, Foto: Damian Burzykovski / Imago Stock and Photo / Profimedia Images

Donald Tusk, care se va întoarce probabil la putere în Polonia după 8 ani de guvernare conservatoare, a declarat miercuri că nu susține eliminarea dreptului la veto al statelor membre ale Uniunii Europene pe chestiuni importante, relatează Euractiv.

Comentariile sale vin în contextul în care Parlamentul European urmează să voteze mai târziu în cursul zilei de miercuri asupra unui raport cu privire la modificarea Tratatelor UE, inclusiv în ceea ce privește eliminarea unanimității statelor membre pe subiecte importante.

Tusk a anunțat că toți eurodeputații partidului Coaliția Civică pe care îl conduce vor vota împotriva raportului, afirmând totodată că acest lucru nu ilustrează vreo formă de euroscepticism, ci îndoieli cu privire la unele dintre propuneri și ritmul schimbărilor.

„Europa are nevoie de reparații în multe privințe”, a spus Tusk, avertizând însă că „cel mai stupid mod” de a le realiza ar fi căderea într-un „euroentuziasm” naiv, despre care a spus că a fost unul dintre motivele pentru care britanicii au votat să iasă din UE.

„Proiectul pregătit de Parlamentul European cu siguranță nu întrunește ceea ce, din punctul meu de vedere, reprezintă spiritul vremii și nevoile reale ale UE”, a explicat Tusk.

Donald Tusk, de aceeași parte a baricadei cu conservatorii polonezi

„N-am avut niciodată înainte nevoie de o Uniune Europeană mai puternică și mai capabilă în fața amenințărilor, în fața războiului care este chiar lângă noi. Dar documentul asupra căruia se va vota, în loc să întrunească această nevoie, slăbește comunitatea europeană”, a declarat și Andrzej Halicki, unul dintre eurodeputații Platformei Civice.

Actualul guvern conservator polonez condus de premierul Mateusz Morawiecki s-a opus virulent eliminării dreptului la veto al statelor membre. Partidul Lege și Justiție al lui Morawiecki a câștigat alegerile din luna octombrie însă nu are nicio cale către formarea unui nou guvern din cauza lipsei de aliați în parlament.

Prin urmare, Tusk va deveni probabil următorul prim-ministru al Poloniei, funcție pe care a mai ocupat-o între 2007 și 2014, chiar dacă președintele polonez Andrzej Duda l-a nominalizat într-o primă fază pe Morawiecki să încerce să își treacă un nou guvern prin parlament.

Deși discuții în acest sens au fost purtate de mai mult timp, Germania și alte opt state membre ale Uniunii Europene au lansat la începutul lunii mai o iniţiativă vizând reformarea procesului decizional al UE în materie de Apărare şi de Politică Externă, cerând eliminarea dreptului de veto.

Țările care au propus eliminarea dreptului la veto în UE

Reunite într-un „grup de prieteni”, cele nouă state – Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Olanda – pledează pentru introducerea votului cu majoritate calificată în domeniul politicii externe şi de securitate comune a UE, în locul votului în unanimitate în vigoare în prezent.

Într-un comunicat emis la Berlin, cele nouă state declară că propunerea vizează să „amelioreze eficacitatea şi viteza procesului de decizie” al diplomaţiei europene.

„În contextul războiului de agresiune rus în Ucraina şi al provocărilor în creştere la nivel internaţional, membrii grupului de prieteni sunt convinşi că procedura decizională trebuie ajustată”, afirmă semnatarii.

Tentative similare au mai fost lansate în trecut, fără succes.

Statele mici din Uniune, în special, se tem că vocea lor nu va mai conta dacă vor pierde opţiunea de veto. Aceste state consideră că ar putea fi perdante dacă toate deciziile ar fi luate cu majoritate calificată, mod utilizat în prezent pentru majoritatea afacerilor UE, cu excepţia anumitor domenii precum Politica Externă şi de Securitate.

Acest tip de vot necesită acordul a 15 state din 27, cu condiţia ca ele să reprezinte peste 65% din cele 450 milioane de locuitori din Uniune.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro