Sari direct la conținut

Un medic a fost condamnat la 24 de ani de închisoare în Franța pentru rolul său în genocidul din Rwanda

HotNews.ro
Medicul Sosthene Munyemana alaturi de avocata sa, Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia
Medicul Sosthene Munyemana alaturi de avocata sa, Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Un fost medic rwandez a fost condamnat la 24 de ani de închisoare de o instanță franceză pentru implicarea sa în genocidul ce a avut în 1994 în țara sa natală, relatează The Guardian.

Dr. Sosthene Munyemana, un fost ginecolog acum în vârstă de 68 de ani, a fost găsit vinovat miercuri de genocid, crime împotriva umanității și conspirare în vederea comiterii acestor crime.

Procurorii francezi ceruseră o sentință de 30 de ani de închisoare, argumentând că „suma totală” a faptelor lui Munyemana indică trăsături ale unui om pregătit să comită genocid.

Fostul medic a fost acuzat că a ajutat la redactarea unei scrisori infame de sprijin pentru guvernul interimar din Rwanda, scrisoare care a încurajat masacrarea minorității Tutsi de către populația majoritară Hutu.

Medicul rwandez, acuzat că a contribuit personal la genocidul din țara sa

Însă Munyemana a fost acuzat și că a participat personal la genocid, ajutând la instalarea unor puncte de control a drumurilor prin care minoritarii Tutsi au fost opriți pentru a fi uciși. Bărbatul a fost acuzat de asemenea că a supervizat ținerea unor etnici Tutsi în condiții inumane în birourile autorităților locale din prefectura Butare, unde locuia la momentul respectiv, înainte ca aceștia să fie uciși.

Associated Press amintește că Munyemana a fost inculpat în 2011 în Franța pentru rolul său în genocidul din Rwanda, el fiind un apropiat al lui Jean Kambanda, șeful guvernului interimar care a preluat conducerea țării după ce avionul în care se afla președintele țării, Juvénal Habyarimana, s-a prăbușit în 1994 după ce a fost lovit cu o rachetă.

Condamnarea fostului medic vine la aproape 3 decenii după ce o primă plângere penală a fost depusă în Franța împotriva lui în 1995.

Genocidul din Rwanda a fost o crimă împotriva umanității în care au fost masacrați între 800.000 și 1 milion de etnici Tutsi și etnici Hutu moderați, care le-au luat apărarea.

Genocidul a fost săvârșit într-o perioadă de 100 de zile (7 aprilie – mijlocul lui iulie 1994) în urma revoltei populației Hutu împotriva etniei Tutsi ce a urmat doborârii avionului lui Habyarimana.

ARHIVĂ COMENTARII
Snitzelvienez • 2016-04-21 14:55:21
Cineva pe nume Munteanu cere demisia cuiva pe nume Calin..hai ca se poate dar tare ma tem sa nu intervina iar ONG-ile sa va intrebe ce parere aveti de Zelea Codreanu
7 2
ConteB • 2016-04-21 16:19:11
Observ cu parere de rau ca Hotnews continua sa dezinformeze prin expresii de gen "inlaturare" a "directorului artistic Cobborg", "blitz-krieg" (de unde pana unde???). De fapt atat T. Soare cat si ceilalti angajati ai Operei au dat dovada de multa discretie si delicatete intr-o situatie in care in legatura cu tripleta Dinca-Calin-Cobborg exista banuieli intemeiate de nereguli (si chiar coruptie), investigate si/sau demonstrate de DNA si Curtea de Conturi. Daca Dinca si Calin au inteles sa plece discret, Cobborg a ales sa arunce cu noroi in toata lumea si sa ameninte ca le care colaboratorilor care il sustin (in proportie de 99% artisti straini adusi de el pe salarii imense) sa intrerupa colaborarea cu Opera. Inteleg preocuparea Dlui Alexandrescu de a evita un scandal international si de a menaja sentimentele Alinei Cojocaru, dar ma asteptam ca presa sa fie putin mai obiectiva.
6 3
diddlyjo • 2016-04-21 17:03:56
angajatii (cuvint mai potrivit nici nu se putea!) au dreptate: e cu mult mai comod sa ramai intr-o mlastina calduta si linistita, cu care esti deja obisnuit pentru ca ti-ai trait acolo toata viata de "angajat", decit sa te trezesti peste noapte intr-un ocean cu curenti puternici si valuri inalte. deh, angajatii vor sa ramina la "spectacole de repertoriu". tinind cont de numarul covirsitor al angajatilor protestatari, ONB e pe drumul cel bun pentru a ramine in continuare in provincia culturala a Europei, adica in acea provincie de care nu se vorbeste si din care isi vor putea da cu parerea (cu superioritate, cum altfel) despre ce se petrece pe marile scene ale lumii.
0 5
Ochiana • 2016-04-21 21:25:52
" Afara cu strainii"...astia chiar ne pun sa invatam engleza...chiar sa muncim, culmea ! ce naiba, doar nu o sa-mi pierd eu postul meu caldut de acolo asa cu una cu doua
0 4
INTERVIURILE HotNews.ro