Sari direct la conținut

VIDEO Filmul masacrului din Praga: Studenții săreau de pe clădire în timp ce polițiștii îl căutau pe atacator. Tânărul s-a sinucis

HotNews.ro
Atac armat la o universitate in Praga, Foto: Ivo Havranek/LOCALNEWSX/TMX / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Atac armat la o universitate in Praga, Foto: Ivo Havranek/LOCALNEWSX/TMX / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Studenții de la Universitatea Carolină din Praga au trăit momente de groază în timpul atacul armat comis de David Kozak, un student de 24 de ani. Unii tineri s-au baricadat în sălile de clase, iar alții au fost nevoiți să apeleze la o măsură extremă: au ieșit pe cornișa clădirii de unde au sărit câțiva metri pentru a ajunge la un nivel inferior. În tot acest timp, polițiștii au intrat în clădire pentru a-l elimina pe atacator, care în cele din urmă s-a sinucis.

Studenți speriați au ieșit pe cornișa Universității Carolină, în încercarea de a scăpa de tânărul înarmat care a ucis 13 persoane, conform bilanțului revizuit de vineri al autorităților din Cehia.

Mai multe persoane care se adăposteau pe cornișa clădirii au sărit la un etaj inferior în timp ce se auzeau focuri de armă și sirenele poliției.

În timp ce studenții încercau să scape cu viață, polițiștii intraseră în clădire pentru a-l găsi pe studentul care a folosit o armă de asalt cu lunetă pentru a ucide la întâmplare, potrivit poliției.

Poliția din Praga a confirmat vineri că studentul înarmat s-a împușcat și s-a sinucis joi, după ce a văzut că poliția îl înconjoară „din toate direcțiile”, relatează BBC.

Autoritățile au dat publicității imagini de pe camerele de corp ale polițiștilor care au intrat în clădirea universității pentru a ajunge la ucigaș, care se afla la acel moment pe acoperiș.

Acestea arată ofițeri care iau cu asalt universitatea și escortează studenții afară cu mâinile în aer.

Șeful poliției din Praga crede, în opinia sa, că sosirea rapidă a poliției a împiedicat o mai mare vărsare de sânge.

„Am văzut mormane de muniție pe coridoare, a fost incredibil”, și-a amintit el.

El crede că bărbatul înarmat ar fi continuat să rănească mai multe persoane dacă nu s-ar fi dus la balconul universității, „unde a murit în cele din urmă”.

Poliția a răspuns criticilor privind viteza de reacție, spunând că au trecut patru minute între primul apel făcut la numărul de urgență și intrarea ofițerilor în clădire.

Poliția așteaptă analizele balistice pentru crimele din pădure

Poliția a mai spus că dovezile pe care le deține sugerează că atacatorul de la universitate este responsabil și de crimele din pădurea Klánovice de săptămâna trecută, unde un bărbat și fiica sa de două luni au fost uciși.

„Dar așteptăm dovezile balistice pentru a confirma acest lucru”, a declarat șeful poliției. „Până atunci, vom continua să investigăm crima din pădure. Nu putem confirma 100% deocamdată”.

Atacul armat de joi au fost cel mai grav eveniment de acest gen din istoria acestei țări central-europene, unde mulți dețin arme de foc, unele dintre ele sportive sau de vânătoare, dar atacurile în masă sunt rare.

Polițiștii au declarat că suspectul și-a ucis tatăl acasă, în afara orașului Praga, înainte de a veni în capitala Cehiei, potrivit Reuters.

Poliția avea informații că acesta intenționa să se sinucidă și îl căuta într-o altă clădire a universității, unde urma să participe la un curs. Potrivit presei din Cehia, mama studentului a fost cea care a alarmat autoritățile în privința gândurilor sinucigașe.

Însă atacatorul s-a dus în schimb la clădirea principală a Facultății de Arte, situată într-o piață aglomerată, peste râu de Castelul Praga și la doar câteva sute de metri de Piața Orașului Vechi, una dintre cele mai importante atracții turistice din Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro