Cum a ajuns Moș Crăciun să fie urmărit de armata americană. Legătura dintre senzorii din nasul roşu al lui Rudolf și un anunț în ziar
Călătoria lui Moş Crăciun la copii din întreaga lume a început duminică, sub atenta supraveghere a armatei americane, care de zeci de ani îi urmăreşte traseul începând din 24 decembrie, transmite France Presse.
Sania a pornit de la baza sa de la Polul Nord şi se afla deasupra Jakartei la ora 15.38 GMT, potrivit Comandamentului aerian militar american şi canadian (Norad). Chiar mai rapidă decât avioanele F-15 ale forţelor aeriene americane, aceasta ”încetineşte pentru ca noi să o putem escorta”, asigură Norad.
Acest tip de urmărire – posibilă, potrivit Norad, datorită senzorilor din nasul roşu al lui Rudolf, unul dintre cei nouă reni care trag sania – este o tradiție în Statele Unite.
Totul a început cu o greşeală de tipar, în 1955, într-un anunţ publicitar al lanţului de magazine Sears, prin care se cerea unui ziar local din Colorado să-l sune pe Moş Crăciun.
Presupus a fi linia directă cu celebrul personaj legendar, numărul indicat era de fapt cel al telefonului roşu al Norad în plin Război Rece.
Luat iniţial prin surprindere când s-a trezit la telefon cu un băieţel care îl întreba dacă el este într-adevăr ”Moş Crăciun”, ofiţerul de serviciu din acea zi, colonelul Harry Shoup, a intrat în joc.
El şi-a instruit subalternii să răspândească informaţii despre locul unde se afla Moş Crăciun şi chiar a sunat la un post de radio local pentru a anunţa că a văzut un obiect ciudat pe cer.
Şaizeci şi opt de ani mai târziu, Norad continuă să ducă tradiţia mai departe.
Anul acesta, preşedintele american Joe Biden şi soţia sa Jill Biden au urmărit şi ei îndeaproape itinerariul lui Moş Crăciun, localizat de Comandamentul nord-american de apărare aerospaţială, alături de copii şi familii din întreaga ţară, a precizat Casa Albă într-un comunicat.
Turneul lui Moş Crăciun a început cu o primă oprire inedită: Staţia Spaţială Internaţională (ISS) care orbitează în jurul Pământului, potrivit Norad.
După ce a traversat Asia-Pacific, sania lui Moş Crăciun a survolat Israelul, sudul Fâşiei Gaza, Africa şi Staţia Palmer, o bază de cercetare americană din Antarctica.
Apoi a survolat America de Sud către Statele Unite, distribuind 100.000 de cadouri pe secundă în timpul călătoriei.
În total, Moş Crăciun distribuise aproape 5,5 miliarde de cadouri până pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun, la ora 03:00 GMT. (Agerpres) (Sursă foto Dreamstime)