Sari direct la conținut

Malta a preluat președinția OSCE, organizație într-o criză majoră din cauza războiului provocat de Rusia

HotNews.ro
Reuniune OSCE (​Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), Foto: RADOSLAW JOZWIAK / AFP / Profimedia
Reuniune OSCE (​Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), Foto: RADOSLAW JOZWIAK / AFP / Profimedia

​Malta a preluat la 1 ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în plină criză prin care trece această organizaţie de securitate din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina, două dintre cele 57 de ţări membre ale sale, informează EFE.

Responsabil cu preşedinţia care va dura până pe 31 decembrie este Ian Borg, ministrul afacerilor externe maltez.

Acceptând această responsabilitate, Republica Malta a înlesnit un compromis de ultimă oră la începutul lunii decembrie 2023 pentru a evita blocajul care ameninţa funcţionarea OSCE din cauza dreptului de veto al Rusiei asupra asumării preşedinţiei anuale rotative a Estoniei, aşa cum era planificat.

Atât Malta, cât şi Estonia sunt membre ale Uniunii Europene (UE), dar spre deosebire de ţara baltică, naţiunea-arhipelag din Marea Mediterană nu este membră a NATO, fapt care a contat pentru Moscova atunci când şi-a dat acordul.

Într-un comunicat de presă, OSCE subliniază luni că Malta şi-a asumat „preşedinţia în exerciţiu a OSCE cu scopul de a consolida rezilienţa şi eficacitatea organizaţiei”.

„Decizia de a-l numi pe preşedintele din acest an, deşi a fost luată în ultimul moment, a demonstrat ambiţia colectivă de a ne salva organizaţia”, subliniază Borg în comunicat, care a amintit de „provocările actuale complexe şi critice” care există în aceste vremuri pentru securitate europeană.

„Ucraina va continua să fie o prioritate”

„Lipsa respectului deplin pentru valorile şi angajamentele noastre comune subminează încrederea, posibilitatea unui dialog semnificativ şi perspectivele de pace şi securitate în regiunea noastră”, a avertizat noul preşedinte.

El a dat asigurări că „Ucraina va continua să fie o prioritate” şi că ţara sa „va continua să insiste asupra necesităţii de a pune capăt războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, căutând în acelaşi timp soluţii pentru a ajuta Ucraina şi poporul său”.

Borg a mai afirmat că va da continuitate preşedinţiilor anterioare, „punând drepturile omului şi securitatea persoanelor în centrul eforturilor” sale.

„Malta crede în importanţa păstrării OSCE ca organizaţie integratoare a diferitelor state participante, unică în reunirea comunităţilor euro-atlantice şi eurasiatice, precum şi în promovarea relaţiilor cu partenerii mediteraneeni şi asiatici pentru cooperare”, a insistat Borg.

El a mai promis că ţara sa, membră aleasă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite până la sfârşitul anului 2024, „va fi în fruntea eforturilor multilaterale de consolidare a cooperării în vederea recâştigării încrederii”.

Deciziile în OSCE sunt luate prin consens, iar la ultimul summit al organizaţiei mai multe ţări au acuzat Rusia că abuzează de această regulă pentru a bloca luarea deciziilor de care depinde buna funcţionare a OSCE, aminteşte EFE.

Organizaţia desfăşoară misiuni pentru a monitoriza pacea, observarea alegerilor, protejarea libertăţii presei sau a drepturilor omului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro