Sari direct la conținut

„Excluderea” lui Trump se judecă la Curtea Supremă a SUA: Un caz exploziv din punct de vedere politic

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia
Donald Trump, Foto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia

Curtea Supremă a SUA a acceptat vineri să audieze apelul lui Donald Trump la o decizie judiciară care îl exclude pe fostul președinte de pe buletinul de vot pentru alegerile primare republicane din statul Colorado, preluând un caz exploziv din punct de vedere politic cu implicații majore pentru alegerile prezidențiale din 2024, potrivit Reuters.

În cauză este decizia Curții Supreme din Colorado din 19 decembrie prin care Trump a fost descalificat de pe buletinul de vot pentru alegerile primare republicane din acest stat, pe baza celui de-al 14-lea amendament al Constituției SUA pentru implicare în insurecție, vizând atacul din 6 ianuarie 2021 al susținătorilor săi asupra Capitoliului SUA.

Judecătorii au luat decizia de a audia cazul cu o viteză neobișnuită. Trump, favorit la nominalizarea partidului său pentru a-l învinge pe președintele democrat Joe Biden la alegerile din noiembrie, și-a depus miercuri apelul. La 27 decembrie, Partidul Republican al statului a făcut și el apel la această hotărâre.

Situație juridică complicată

Cazul implică o serie de probleme juridice fără precedent legate de Secţiunea 3, care a fost adoptată în urma Războiului Civil şi care a fost rareori invocată.

Nu este clar cum se va pronunţa Curtea Supremă a SUA, dar aceasta este dominată de o majoritate conservatoare care include trei persoane numite de Trump, iar unii sunt de mult timp reticenţi în ceea ce priveşte acordarea de competenţe juridice care nu se bazează în mod clar pe legislaţie.

Aceasta a fost o preocupare majoră şi pentru judecătorii disidenţi din Colordo, în condiţiile în care decizia a fost luată cu 4 voturi la 3. Ei au spus că hotărârea majorităţii l-ar lipsi pe Trump de unul dintre cele mai de bază drepturi ale sale, în lipsa unui proces propriu-zis. Aceştia au remarcat faptul că Trump nu a fost condamnat de un juriu pentru insurecţie şi nu a avut dreptul de a aduce probe sau martori care să depună mărturie în acest caz, printre alte drepturi de bază acordate inculpaţilor în materie penală.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro