Sari direct la conținut

Liban: Un înalt responsabil militar al Hezbollah a fost ucis într-un atac israelian

HotNews.ro
Militant al Hezbollah, grupare şiită libaneză aliată cu facţiunile palestiniene din Fâşia Gaza și susținută de Iran, Foto: JOSEPH EID / AFP / Profimedia
Militant al Hezbollah, grupare şiită libaneză aliată cu facţiunile palestiniene din Fâşia Gaza și susținută de Iran, Foto: JOSEPH EID / AFP / Profimedia

Un lider militar de rang înalt al Hezbollah, organizație pro-iraniană, a fost ucis luni într-un atac israelian în sudul Libanului, pe fondul temerilor privind o conflagrație regională, a declarat pentru AFP un responsabil libanez pentru securitate.

Bărbatul „a jucat un rol important în conducerea operațiunilor militare din sud”, de unde Hezbollahul libanez efectuează de trei luni atacuri aproape zilnice împotriva Israelului, care ripostează cu bombardamente, a precizat oficialul, care a cerut anonimatul.

El a fost ucis „într-o lovitură israeliană care a vizat mașina sa în satul Kherbet Selm”, la circa zece kilometri de frontiera cu Israelul, a adăugat el.

În cursul după-amiezii, Hezbollah a anunțat moartea „comandantului Wissam Hassan Tawil”, ucis în misiune.

El a fost cel mai înalt oficial militar Hezbollah care a fost ucis de când puternica grupare a deschis un front cu Israelul în sprijinul aliatului său palestinian Hamas.

Grupul a postat online mai multe fotografii cu Wissam Tawil, inclusiv una alături de Qassem Soleimani, fostul arhitect al operațiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, care a fost ucis în ianuarie 2020 de un atac american în Irak.

El apare, de asemenea, alături de Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, și Imad Moghnieh, un înalt oficial militar ucis la Damasc în 2008.

O altă fotografie îl arată alături de Mustapha Badreddine, un alt lider militar al partidului șiit, ucis în 2016 și descris ca fiind „creierul” atacului asupra fostului premier Rafik Hariri.

Printre altele, Hezbollah și-a lăudat participarea la capturarea soldaților israelieni care a declanșat războiul împotriva Israelului în vara anului 2006, precum și „operațiunile specifice pe care le-a desfășurat în Siria”.

De asemenea, gruparea a precizat că a „condus numeroase operațiuni” împotriva soldaților israelieni la frontiera israeliano-libaneză începând cu 7 octombrie 2023.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro