Sari direct la conținut

Agenția ONU „încetează” protecția palestinienilor, iar Europa va trebui să îi primească – oficial UE

HotNews.ro
palestinieni Gaza, Foto: Mohammed Hajjar / AP / Profimedia
palestinieni Gaza, Foto: Mohammed Hajjar / AP / Profimedia

Deteriorarea situației din Gaza în urma războiului dintre Hamas și armata israeliană justifică acordarea statutului de refugiat palestinienilor, având în vedere că situaţia este de aşa natură încât protecția oferită până în prezent de Agenția Națiunilor Unite pentru ajutor și ocupare refugiaților palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), poate „înceta”, potrivit La Stampa, citat de Rador Radio România.

Avocatul general al Curții de Justiție a UE, Nicholas Emiliou, elaborează o propunere de interpretare juridică în materie de imigrație.

Avocatul general este convins că încetarea protecției sau asistenței UNRWA poate avea loc nu numai în cazul în care acea agenție îşi încetează activitatea, ci și în cazul în care partea interesată a fost forțată să părăsească zona de operare UNRWA din motive independente de voința sa, cum ar fi un război, sau invitația forțelor israeliene de a-și abandona casa și teritoriul, așa cum s-a şi întâmplat de altfel din cauza răspunsului Tel Aviv la atacurile Hamas.

Situația s-a schimbat radical după 7 octombrie 2023, ziua atacurilor Hamas și a răspunsului israelian care a urmat, și care ar justifica primirea celor care fug din această zonă de conflict. Mai exact, a palestinienilor.

În special pentru persoanele care locuiesc în Fâșia Gaza, „este necesar să se țină cont de condițiile care predomină în prezent în acea zonă”, subliniază avocatul general. Pentru guvernele naționale acest lucru înseamnă deschiderea porților şi primirea solicitanților de azil palestinieni.

Într-o situație precum cea în care se află Fâșia Gaza, „este suficientă dovada unor astfel de condiții generale de viață”. Tradus: „Nu se poate aștepta ca solicitanții să demonstreze că aceste condiții generale sunt nedemne pentru ei”. Prin urmare, juristul recunoaște un criteriu obiectiv rezultat direct al conflictului în curs și care ar trebui aplicat.

Prezența agenției ONU pentru refugiații palestinieni nu mai este în esență valabilă, iar autoritățile naționale „sunt obligate să reevalueze elementele referitoare la motivele pentru care partea interesată a părăsit zona de operare UNRWA”.

Avocatul general nu produce sentințe, dar sugerează o sentință într-un dosar aflat pe rolul Curții Europene de Justiție și asupra căruia organul luxemburghez va trebui să se pronunțe în următoarele săptămâni.

Cu toate acestea, în Europa se întrezărește o schimbare de paradigmă în gestionarea cererilor de protecție ale palestinienilor, cel puțin atâta timp cât luptele și operațiunile militare din Gaza continuă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro