Sari direct la conținut

Șeful diplomației ruse și-a exprimat nedumerirea față de cooperarea militară dintre Turcia și Ucraina

HotNews.ro
Șeful diplomației ruse și-a exprimat nedumerirea față de cooperarea militară dintre Turcia și Ucraina
Șeful diplomației Federației Ruse, Serghei Lavrov, participă la reuniunea miniștrilor de externe ai G20 în marja celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, la New York, Statele Unite, 25 septembrie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cooperarea militaro-tehnică a Turciei cu Ucraina este greu de înțeles, având în vedere dorința Ankarei de a fi mediator în conflictul ruso-ucrainean, scrie TASS, citând un interviu acordat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cotidianului turc Hurriyet.

„Din păcate, Ankara continuă să coopereze cu regimul de la Kiev în sfera militaro-tehnică. Armele turcești sunt folosite de forțele armate ucrainene pentru a ucide personalul militar și civili ruși”, a declarat șeful diplomației ruse.

El a menționat însă că Rusia apreciază eforturile Turciei de a ajuta la rezolvarea „crizei ucrainene”.

„Partea turcă a fost cea care în primăvara anului 2022 a oferit platforma de la Istanbul pentru consultări cu reprezentanții Kievului și a contribuit la încheierea acordului [privind] de cereale. Negocierile de la Istanbul au fost ‘îngropate’ de anglo-saxoni, care i-au interzis lui Volodimir Zelenski să încheie acorduri care ar putea opri luptele și ar asigura un echilibru al intereselor părților implicate”, a afirmat ministrul rus de externe pentru presa din Turcia.

Prin „platforma de la Istanbul” Lavrov se referă la negocierile de pace purtate în Turcia între oficiali ruși și ucraineni în primele zile ale războiului. Acestea s-au destrămat după ce Ucraina a descoperit la începutul lui aprilie 2022 atrocitățile comise de armata rusă pe teritoriul său și după ce a devenit evident că Moscova nu intenționează să își retragă trupele din teritoriile revendicate.

Orice tatonări pe tema unui armistițiu între Moscova și Kiev s-au oprit definitiv după ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea a 4 regiuni din estul Ucrainei în septembrie 2022.

Turcia a furnizat Ucrainei mai multe tipuri de arme, cele mai cunoscute dintre acestea fiind dronele Bayraktar TB2, folosite cu mare succes de forțele ucrainene în primele faze ale războiului.

Ankara a subliniat însă mereu că armele au fost vândute sau donate Ucrainei de operatori privați, nu de către guvernul turc.

Urmărește ultimele evoluții din a 982-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro