Orban își „reafirmă” față de Stoltenberg „sprijinul” său pentru aderarea Suediei la NATO / Mesajul secretarului general al alianței
Premierul ungar Viktor Orban și-a reafirmat „sprijinul”, într-o conversație cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, guvernului său pentru aderarea Suediei la alianță, relatează Reuters și AFP.
Orban a adăugat că i-a mai spus lui Stoltenberg în apelul telefonic că va continua să îndemne Adunarea Națională a Ungariei să voteze în favoarea aderării Suediei la NATO și să încheie ratificarea cu prima ocazie posibilă.
„I-am reafirmat că guvernul ungar sprijină candidatura suedeză”, a declarat el pe X (fostul Twitter), adăugând că „va continua să ceară Parlamentului să finalizeze ratificarea cu prima ocazie posibilă”.
La rândul său, Stoltenberg a postat pe X că Ungaria sprijină în mod clar aderarea Suediei la NATO și va ratifica aplicarea acesteia în curând.
„Convorbire bună cu premierul Viktor Orban al Ungariei. Salut sprijinul clar al prim-ministrului și al guvernului său pentru aderarea Suediei la NATO”, a spus Stoltenberg într-o postare pe X.
„Aștept cu nerăbdare ratificarea de îndată ce parlamentul se reunește”.
Discuția lui Orban cu Stoltenberg vine în contextul în care Ungaria a rămas singura țară care nu a ratificat aderarea Suediei la NATO şi, împreună cu Turcia (al cărei parlament tocmai a aprobat candidatura Suediei, n.r.), a ţinut ţara nordică la porţile Alianţei Nord-Atlantice deşi a depus cererea concomitent cu Finlanda, care a devenit deja membră NATO anul trecut.
Potrivit Politico, premierul ungar i-a cerut omologului său suedez Ulf Krissterson o întâlnire şi a subliniat necesitatea unei „încrederi reciproce puternice între Suedia şi Ungaria”.
Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a respins marţi apelul Ungariei de a negocia cu privire la candidatura ţării sale la NATO.
„Nu văd niciun motiv pentru a negocia în acest moment”, a declarat Tobias Billström, răspunzând unei propuneri în acest sens făcute de premierul ungar Viktor Orbán.
Tobias Billstrom a mai spus marţi că Ungaria, spre deosebire de Turcia, nu a prezentat nicio condiţie atunci când Suedia a fost invitată să adere la alianţa militară occidentală, la summitul NATO din 2022 de la Madrid.
Budapesta s-a arătat nemulţumită de criticile pe care i le-a adus Stockholmul în ceea ce priveşte regresul său în materie de democraţie.
- Citește și: Ungaria cere Suediei să nu mai comenteze problemele sale interne, pentru a-i ratifica aderarea la NATO
„Vă invit să vizitaţi Ungaria cât mai curând posibil pentru a face schimb de opinii cu privire la toate aspectele de interes comun, inclusiv relaţiile noastre bilaterale complexe, viitoarea noastră cooperare în domeniul securităţii şi apărării ca aliaţi şi parteneri, precum şi apropiata preşedinţie ungară a Consiliului Uniunii Europene”, a transmis Viktor Orban Suediei în scrisoarea obţinută de Politico.
Billström a subliniat că tonul „bun” al scrisorii este diferit de cel al unui tweet iniţial al lui Orbán, care suna astfel: „Astăzi am trimis o scrisoare de invitaţie premierului Ulf Kristersson pentru o vizită în Ungaria pentru a negocia aderarea Suediei la NATO”.