Sari direct la conținut

Interviu AFP: Singurul candidat al opoziției ruse la prezidențiale speră la „începutul sfârșitului lui Putin” / Ofensiva rusă – un „coșmar”

HotNews.ro
Boris Nadejdin, contracandidatul lui Putin la prezidențiale, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia
Boris Nadejdin, contracandidatul lui Putin la prezidențiale, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Boris Nadejdin, singurul opozant al ofensivei din Ucraina care a încercat să își înregistreze candidatura la alegerile prezidențiale ruse din martie, a declarat miercuri, într-un interviu pentru AFP, că speră ca alegerile să marcheze „începutul sfârșitului” lui Vladimir Putin.

„Știu că va fi greu să îl învingi pe Putin pe 17 martie anul acesta”, a declarat el pentru AFP, „dar sper că 17 martie va marca poate sfârșitul, începutul sfârșitului erei Putin”, a adăugat el.

Puțin cunoscut publicului larg, acest veteran al vieții politice a stârnit un interes neașteptat în ultimele zile.

Zeci de mii de ruși au semnat petiția necesară pentru înregistrarea candidaturii sale pentru scrutinul de trei zile, între 15 și 17 martie.

El nu-și face prea multe iluzii, având în vedere că realegerea lui Putin, aflat la putere din 2000, pare un fapt de la sine înțeles.

„Știu că va fi greu să îl înving pe Putin pe 17 martie anul acesta. Puterea este de partea lui, sistemul de securitate este de partea lui și un număr mare de oameni care nu au văzut niciodată altceva decât Putin la televizor sunt de partea lui”, spune acest bărbat de 60 de ani, cu cioc și păr grizonat tuns scurt.

„Dar sper ca 17 martie să marcheze poate sfârșitul, începutul sfârșitului erei Putin”, a adăugat el, vorbind pentru AFP din locuința sa modestă, situată la etajul al doilea al unei clădiri sovietice din anii 1980 din Dolgoproudni, un mic oraș la douăzeci de kilometri de Moscova, unde este consilier local.

Ocazie unică

„Dacă Putin va câștiga și eu voi ieși al doilea, țara va fi complet diferită (…) pentru că voi fi o persoană susținută de zeci de milioane de oameni”, adaugă politicianul de opoziție, care spune că s-a înscris în cursă în octombrie pentru că nicio personalitate mai cunoscută decât el nu se aruncase în cursă.

Potrivit lui, dacă aproximativ 120.000 de ruși au semnat petiția sa de susținere, este pentru că o mare parte a populației dorește o schimbare.

Iar semnarea candidaturii sale este un mod legal de a protesta într-o țară în care se desfășoară o represiune nemiloasă împotriva criticilor Kremlinului, în special de la începutul asaltului asupra Ucrainei, în urmă cu doi ani.

„Sunt singurul candidat rămas în cursă care critică sistematic politicile președintelui Putin și care este în favoarea încheierii operațiunii militare speciale”, spune el, folosind eufemismul preferat pentru a se referi la ofensiva din Ucraina, termenii „război” și „invazie” fiind pedepsiți cu închisoarea.

„Candidatura mea le oferă oamenilor o ocazie unică de a protesta în mod legal împotriva politicii actuale”, notează fostul consilier al lui Boris Nemțov, personalitate a opoziției asasinată în 2015. „Nu mă așteptam la un asemenea sprijin, imaginați-vă ce sprijin aș primi dacă m-ar lăsa să vorbesc la televizor!”.

„Cred că acesta ar fi singurul motiv real pentru care autoritățile ar putea încerca să nu mă înregistreze” drept candidat, a adăugat cel care spune că îl cunoaște pe Vladimir Putin din 1997 și că i se opune din 2003 și de la arestarea fostului oligarh și opozant Mihail Hodorkovski.

Ofensiva rusă – un „coșmar”, o „decizie personală” a lui Putin

Nadejdin are termen până la 31 ianuarie pentru a depune cel puțin 100.000 de semnături de susținere la Comisia Electorală, dar aceasta din urmă îi poate respinge candidatura dacă consideră că listele de susținere sunt eronate sau falsificate.

În ceea ce privește Ucraina, opozantul califică ofensiva rusă drept un „coșmar”, considerând-o o „decizie personală” a unui Putin care „concentrează prea multă putere”.

Opozantul ne asigură că, în calitate de președinte, ar opri conflictul, ar negocia o soluție cu Kievul și Occidentul, ar pune capăt „militarizării” Rusiei și ar elibera „toți prizonierii politici”.

Cu toate acestea, el nu vrea să se pronunțe asupra viitorului teritoriilor ucrainene, aproximativ 20% din țară, pe care Putin a pretins că le-a anexat.

„Particip la alegeri pentru a face din Rusia o țară pașnică și liberă, o țară în care oamenii nu sunt încarcerați pentru convingerile lor (…) o țară care nu încearcă să-și extindă teritoriul cu armata”, a insistat el.

Boris Nadejdin a declarat că nu are încredere în sistemul electoral, dar a menționat că, cu cât votează mai mulți oameni, cu atât va fi mai dificil de falsificat rezultatul.

„Nu cunosc o altă modalitate bună decât alegerile pentru a schimba o țară, pentru a schimba puterea”, a spus el, apreciind că „revoluțiile (…) loviturile de stat sunt mai rele”.

Kremlinul nu-l vede ca pe un rival

Kremlinul a declarat miercuri că nu îl consideră pe Boris Nadejdin, un fost deputat al opoziției care dorește să candideze la președinție cu un mesaj anti-război, drept un rival serios al președintelui Vladimir Putin, relatează Reuters.

Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, încearcă în prezent să adune 100.000 de semnături până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a fi înregistrat drept candidat la alegerile prezidențiale din 15-17 martie.

În ultimele zile, unii ruși care se opun „operațiunii militare speciale” din Ucraina au stat la coadă în frig pentru a-și oferi semnătura în sprijinul său.

Întrebat miercuri dacă Nadejdin este un rival care reprezintă o amenințare politică pentru Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Deloc, nu-l vedem ca pe un rival. Orice cetățean are dreptul să candideze la președinție dacă întrunește o serie de condiții”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro