Sari direct la conținut

Polonia își va retrage plângerile în justiţie împotriva UE pentru politicile climatice – Reuters

HotNews.ro
Donald Tusk, Foto: Damian Burzykovski / Imago Stock and Photo / Profimedia Images
Donald Tusk, Foto: Damian Burzykovski / Imago Stock and Photo / Profimedia Images

Polonia nu va mai încerca să dea în judecată UE, în tentativa de a anula numeroase politici climatice ale Bruxelles-ului, şi de asemenea se pregăteşte să renunţe la procesele demarate deja de precedentul Guvern de la Varşovia, au declarat vineri pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

După mai mulţi ani în care autorităţile de la Varşovia, în frunte cu partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), s-au opus anumitor politici climatice europene, alegerile din luna octombrie 2023 au adus la putere un nou Guvern condus de fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk.

Sursele citate de Reuters au dezvăluit că Guvernul pro-european condus de Donald Tusk intenţionează să retragă în mod oficial contestaţiile faţă de anumite politici climatice ale UE depuse la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Precedentul Guvern de la Varşovia a demarat mai multe acţiuni la CJUE, inclusiv patru cazuri anul trecut, în încercarea de a anula politicile climatice ale UE: o lege care interzice vânzarea de noi autoturisme care emit CO2 începând din 2035, o politică UE vizând stabilirea de obiective naţionale referitoare la reducerea emisiilor, modificarea pieţei UE a certificatelor de poluare şi obiectivele vizând protejarea pădurilor astfel încât acestea să stocheze mai mult CO2.

Sursele au precizat că Guvernul Tusk intenţionează să anuleze dosarele în justiţie şi coordonează o decizie între diferitele ministere implicate.

Noul Guvern de la Varşovia şi-a semnalat deja intenţia de a modifica o parte din politicile naţionale în domeniul mediului, să înlocuiască mai rapid cărbunele cu energiile regenerabile dar a subliniat că orice modificări vor include sprijin pentru muncitorii şi industriile afectate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro