ONU: Temeri privind o escaladare a violenţelor în Orientul Mijlociu
Un înalt oficial al ONU a cerut luni „tuturor părţilor” să prevină o nouă escaladare a tensiunilor în Orientul Mijlociu, la o reuniune a Consiliului de Securitate în care China şi Rusia au acuzat Statele Unite că ar alimenta conflictul, transmit AFP și Agerpres.
„Facem apel la Consiliu să continue să coopereze activ cu toate părţile pentru a preveni escaladarea în continuare şi agravarea tensiunilor care subminează pacea şi securitatea regională”, a declarat subsecretarul general al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, în timpul unei întâlniri privind atacurile de răzbunare ale SUA în Irak şi Siria.
„Repet apelul secretarului general adresat tuturor părţilor să se îndepărteze de prăpastie şi să ţină cont de costul uman şi economic insuportabil al unui posibil conflict regional”, a insistat ea, fără a învinovăţi în mod special pe cineva.
Mai multe state membre şi-au exprimat aceeaşi îngrijorare, unele dând vina direct pe Statele Unite, care şi-au apărat atacurile din Siria şi Irak ca răspuns la atacul mortal asupra unei baze americane din 28 ianuarie din Iordania, atribuit de Washingtonul grupărilor pro-iraniene.
„Este clar că atacurile americane au ca scop specific şi deliberat să alimenteze conflictul” cu scopul „de a-şi păstra poziţia de dominaţie în lume”, a declarat ambasadorul rus Vassili Nebenzia, a cărui ţară a solicitat această întâlnire de urgenţă.
„Acţiunile americane vor exacerba probabil cercul vicios al represaliilor din Orientul Mijlociu”, a adăugat omologul său chinez, Jun Zhang, acuzând SUA că au încălcat integritatea teritorială a Siriei şi a Irakului. O poziţie împărtăşită şi de reprezentantul Algeriei, Amar Bendjama.
Adjunctul ambasadorului american, Robert Wood, a apărat acţiuni „necesare şi proporţionale” în exercitarea „dreptului la autoapărare”.”Statele Unite ale Americii nu au nicio dorinţă pentru mai multe conflicte într-o regiune în care lucrăm activ pentru a limita şi detensiona conflictul din Gaza. Nu căutăm un conflict direct cu Iranul”, a asigurat el, solicitând Consiliului să facă presiuni asupra Teheranului pentru ca atacurile să înceteze.
SUA au efectuat atacuri săptămâna trecută împotriva a 85 de ţinte în patru locuri din Siria şi trei din Irak, care i-au vizat pe Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului şi grupuri armate pro-iraniene, potrivit Washingtonului. SUA au promis şi alte lovituri ca răspuns la atacul din 28 ianuarie asupra bazei americane din Iordania, în apropierea graniţelor cu Siria şi Irak, în care trei soldaţi americani au fost ucişi. Aceste represalii americane, care au făcut cel puţin 45 de morţi, au fost puternic denunţate de Siria şi Irak, precum şi de Iran.
Ambasadorul iranian la ONU, Amir Saeid Iravani, a calificat acuzaţiile SUA drept „înşelătoare, lipsite de temei şi inacceptabile”.”Iranul nu a căutat niciodată extinderea conflictului în regiune”, a spus el. Dar „dacă Iranul este ameninţat, atacat sau agresat (…) nu va ezita să îşi exercite dreptul inerent de a răspunde ferm, conform dreptului internaţional şi Cartei ONU”.
Iranul sprijină grupurile armate acuzate de Washington că s-ar afla în spatele unei intensificări a atacurilor împotriva forţelor sale în Orientul Mijlociu, pe fundalul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza.