Sari direct la conținut

BBC: Nord-coreenii care lucrează în China „exploatați ca niște sclavi”

HotNews.ro
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat testarea Pulhwasal-3-31 în Coreea de Nord, potrivit presei de stat, Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat testarea Pulhwasal-3-31 în Coreea de Nord, potrivit presei de stat, Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Luna trecută, au apărut informații care vorbeau despre revolta nord-coreenilor care lucrează în China, după ce au aflat că nu vor fi plătiți și că salariile lor au fost destinate construirii de arme pentru Phenian, scrie BBC.

Cazurile de proteste ale nord-coreenilor sunt practic nemaiauzite, deoarece statul exercită un control aproape total asupra cetățenilor săi, iar disidența publică poate duce la execuție.

Revoltele, deși neconfirmate oficial, au stârnit îngrijorarea zecilor de mii de rude ale muncitorilor care au nevoie de banii trimiși din străinătate pentru a putea supraviețui.

BBC a vorbit cu un fost muncitor nord-coreean din China care a susținut că celor care lucrează în unele companii cu performanțe slabe li s-a reținut salariul.

Am văzut, de asemenea, corespondența cuiva care spune că este un lucrător IT și care susține că este „exploatat ca un sclav”.

Revoltele ar fi izbucnit în mai multe fabrici de îmbrăcăminte conduse de nord-coreeni din nord-estul Chinei pe 11 ianuarie, potrivit unui fost diplomat nord-coreean.

Ko Young Hwan, care a dezertat în Coreea de Sud în anii 1990, a declarat pentru BBC că muncitorii au explodat când au aflat că salariile lor, neplătite de luni de zile, au fost transferate la un fond destinat pregătirii pentru război din Phenian.

„Au devenit violenți și au început să spargă mașini de cusut și ustensilele de la bucătărie”, a spus domnul Ko. „Unii chiar i-au închis pe oficialii nord-coreeni într-o cameră și i-au atacat”.

BBC nu poate verifica relatarea domnului Ko cu privire la aceste proteste, deoarece nu sunt disponibile informații verificabile în mod independent.

Se estimează că 100.000 de nord-coreeni sunt detașați în străinătate, mai ales în fabrici și șantiere din nord-estul Chinei, operate de guvernul nord-coreean, de unde câștigă valută valoroasă pentru regimul nord-coreean lovit de sancțiuni. Se estimează că aceștia au adus Phenianului 740 de milioane de dolari (586 de milioane de lire sterline) între 2017 și 2023.

Majoritatea veniturilor lor sunt transferate direct statului. Lucrătorilor din fabricile de textile li s-a spus că vor fi plătiți la întoarcerea în Coreea de Nord.

În mod obișnuit, lucrătorii petrec trei ani în străinătate, dar închiderea frontierelor din Coreea de Nord a forțat muncitorii aflați în străinătate să-și prelungească șederea acolo.

Nemulțumirea a început să se producă în toamna anului trecut, susține domnul Ko, când Phenianul și-a slăbit restricțiile la frontieră și a permis oamenilor să revină. Unii dintre muncitori au încercat să-și primească banii, dar au aflat că nu-i vor mai primi.

O versiune similară a evenimentelor a fost împărtășită de Cho Han-beom, cercetător senior la think tank-ul finanțat de guvernul sud-coreean, Institutul Coreean pentru Unificare Națională (KINU), care a citat și surse din China. El crede că la nemulțumiri au luat parte până la 2.500 de muncitori, din 15 fabrici din provincia Jilin.

Deși protestele nu pot fi confirmate în mod independent, știm că există zeci de mii de lucrători nord-coreeni în străinătate cărora li s-a reținut cel puțin o parte din câștiguri.

„Mulți dintre acești lucrători vor fi epuizați atât din punct de vedere psihologic cât și fizic după ce au lucrat în străinătate atât de mult timp fără să fie plătiți ”, a spus Cho.

BBC a vorbit cu un nord-coreean care a lucrat în China între 2017 și 2021, pe care o să-l numim „Jung”, din motive de securitate. El a spus că este unul dintre angajații cu cele mai bune performanțe care lucra la una dintre cele mai profitabile companii. Dar, chiar și așa, Jung a primit doar 15% din salariu, restul mergând la managerii săi și către proiecte de stat, ceea ce l-a frustrat.

„Unii oameni nu aveau încălzire în spațiile de cazare în timpul lunilor grele de iarnă și nu aveau voie să părăsească complexul, nici măcar pentru a-și face cumpărăturile necesare”, a spus el. Jung avea voie să iasă din complex o dată pe săptămână, dar în timpul Covid chiar și această mică libertate a fost eliminată.

În ciuda restricțiilor, locurile de muncă din străinătate sunt extrem de solicitate în rândul nord-coreenilor, deoarece acestea sunt plătite uneori de 10 ori mai bine decât salariul din țară.

Cei care le solicită sunt verificați cu atenție, pentru a verifica dacă nu există antecedente de criminalitate sau emigrare în familiile lor. Muncitorii aleși trebuie să-și lase apoi familiile în țară pentru a-i descuraja să emigreze.

BBC a primit un e-mail de la un nord-coreean care lucrează în prezent în China și care sugerează că nivelul de control exercitat asupra lucrătorilor a crescut în ultimii patru ani.

Bărbatul, care spune că este un lucrător IT în nord-estul Chinei, i-a trimis un e-mail domnului Ko de mai bine de un an și l-a contactat din nou săptămâna trecută, după ce a auzit despre proteste, a spus domnul Ko.

„Statul nord-coreean exploatează lucrătorii IT ca pe niște sclavi, făcându-ne să lucrăm șase zile pe săptămână, 12-14 ore pe zi”, a scris programatorul. Personalul lucrează noaptea pentru clienți din SUA și Europa, a spus el, ceea ce provoacă privarea cronică de somn.

Când a sosit prima dată, a primit între 15-20% din câștigurile sale lunar, dar în 2020 plățile i-au fost oprite. Bărbatul a detaliat cum managerii sunt presați să-i facă de rușine public pe cei care sub-performează pălmuindu-i în fața tuturor și mai târziu bătându-i până când sângerează.

În schimb, el a spus că cei cu performanțe mari sunt răsplătiți cu o călătorie la un restaurant, unde pot alege una dintre chelnerițele cu care să-și petreacă seara. Cel mai bun angajat al lunii poate alege primul.

Fostul muncitor Jung, a susținut că aceste ieșiri au avut loc și la compania sa, adăugând că au devenit mai frecvente în perioada Covid.

În ciuda frustrărilor aparute în rândul muncitorilor, Phenianul pare reticent să-i aducă acasă. După ce au izbucnit protestele, Phenianul și-a trimis oficialii din China la fabrici pentru a le plăti muncitorilor o parte din salarii, dar milioane de dolari au rămas neplătiți.

Deși este foarte posibil ca revoltele pe scară largă să fie exagerate, majoritatea analiștilor cu care a vorbit BBC au fost de acord că este probabil să fi avut loc asemenea incidente, scrie BBC.

Serviciul de informații din Coreea de Sud a declarat pentru BBC că au avut loc „incidente multiple” care au implicat lucrători nord-coreeni în străinătate, ca urmare a „condițiilor proaste de muncă” și a spus că „monitorizează situația”.

Deși, dacă este adevărat, doctorul Ward nu crede că reprezintă o provocare directă pentru regim.

„Acesta pare a fi un conflict de muncă, acești oameni nu încearcă să răstoarne guvernul”, a spus el. În schimb, el a susținut că ar fi o dovadă suplimentară că „guvernul nord-coreean se luptă cu adevărat pentru bani, până la punctul în care acum fură literalmente de la muncitorii săi”.

Dr. Ward a adăugat că Coreea de Nord ar trebui să abordeze problema, nu în ultimul rând pentru că ar putea crea tensiuni cu China. Beijingul nu va dori proteste pe teritoriul său și ar putea decide să înceteze facilitarea acestor aranjamente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro