Pedofilie: Orban vrea să schimbe Constituția după o grațiere controversată
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat joi că va modifica Constituția pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor, în urma controversei provocate de o decizie prezidențială, potrivit AFP.
„În numele guvernului, am depus un amendament constituțional pentru a împiedica reabilitarea autorului unei infracțiuni împotriva unui copil minor”, a declarat el într-o înregistrare video postată pe Facebook.
„Nicio milă pentru criminalii de copii”, a adăugat el, promițând să „rupă în bucăți” pe oricine îndrăznește să-i atace pe „cei cinci copii și șase nepoți ai săi”.
Liderul ungar încearcă să stingă polemica în jurul grațierii acordate de președinta Katalin Novak unui bărbat implicat într-un caz de violență sexuală împotriva minorilor.
În aprilie 2023, cu ocazia vizitei Papei Francisc la Budapesta, această apropiată a lui Viktor Orban l-a grațiat pe Endre K., fost director adjunct al unui centru de plasament pentru copii, condamnat în 2022 la peste trei ani de închisoare pentru că a acoperit faptele șefului său.
De la dezvăluirea acestei decizii de către site-ul de investigații 444, săptămâna trecută, opoziția a cerut demisia președintei Novak. Un miting este prevăzut pentru vineri în fața palatului prezidențial.
Victimele au vorbit și ele. „Este greu să găsești cuvintele în fața unei grațieri care ne privează de dreptatea care ni se cuvine”, a comentat unul dintre ei, Mert Pop, pe Facebook.
Fără să ofere explicații, șefa statului, fost ministru al familiei, a insistat asupra „urii sale față de pedocriminalitate” și a denunțat o „campanie politică plină de acuzații false”.
Endre K., pe care 444 l-a întâlnit, ne-a asigurat că nu a cerut clemență, refuzând să facă alte comentarii în acest stadiu.
Viktor Orban a făcut din lupta împotriva pedofiliei unul dintre caii săi de bătaie.
În 2021, pentru a „proteja copiii”, el a adoptat o lege care interzice orice mențiune a homosexualității în public către minori, într-un amalgam cu pornografia și pedofilia.
Această lege a provocat un val de proteste în cadrul Uniunii Europene, din care Ungaria face parte, și face în prezent obiectul unei proceduri de infringement la Bruxelles.