Australia doreşte să construiască cea mai mare flotă de după Al Doilea Război Mondial
Australia a prezentat marţi un plan pentru a consolida marina sa la un nivel nemaiatins după cel de-Al Doilea Război Mondial şi pentru a creşte de peste două ori numărul principalelor sale nave de luptă în următorul deceniu, în contextul cursei înarmărilor din Asia-Pacific, notează AFP și Agerpres.
În baza acestui plan, Canberra va spori cheltuielile sale pentru apărare cu peste 6,5 miliarde de euro şi va dispune de 26 de mari nave de luptă la suprafaţă, faţă de 11 în prezent.
„Aceasta este cea mai mare flotă pe care o vom avea de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat ministrul australian al apărării, Richard Marles.
„Marina Regală Australiană trebuie să fie capabilă să asigure siguranţa şi securitatea rutelor noastre maritime (…) deoarece acestea sunt esenţiale pentru modul nostru de viaţă şi prosperitatea noastră”, a adăugat el.
Australia va construi şase fregate din clasa Hunter, 11 fregate multi-roluri şi şase nave de luptă la suprafaţă capabile să opereze fără pilot.
Mai multe bastimente vor fi înarmate cu rachete Tomahawk capabile să efectueze lovituri cu rază lungă de acţiune şi în adâncimea teritoriului inamic – un instrument important de descurajare.
Anunţul vine după o creştere masivă a puterii de foc a Chinei şi Rusiei şi pe fondul unei confruntări tot mai mari între aliaţii Washingtonului şi guvernele autoritare. Australia, care a format alianţa militară AUKUS cu Statele Unite şi Regatul Unit, urmăreşte în special să contracareze influenţa Chinei în Pacificul de Sud.
Acest plan este de a vedea Australia mărindu-şi cheltuielile pentru apărare la 2,4% din Produsul său Intern Brut (PIB), peste ţinta de 2% stabilită de aliaţii săi din NATO.