Sari direct la conținut

Disidentul rus Alexei Navalnîi ar fi fost ucis printr-o metodă KGB, afirmă un activist

HotNews.ro
Alexei Navalnîi și Iulia Navalnaia în 2013, Foto: Dmitry Lovetsky / AP / Profimedia
Alexei Navalnîi și Iulia Navalnaia în 2013, Foto: Dmitry Lovetsky / AP / Profimedia

Disidentul rus Alexei Navalnîi este foarte probabil să fi fost ucis cu o singură lovitură cu pumnul în inimă, o tehnică învățată odinioară de agenții forțelor speciale ale KGB, după ce a fost ținut la temperaturi scăzute timp de mai multe ore, a declarat un activist pentru drepturile omului pentru The Times, citat de New York Post.

Vladimir Osechkin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, a declarat pentru publicația din Marea Britanie că vânătăile găsite pe corpul liderului opoziției corespund tehnicii unei „singure lovituri”.

Osechkin a primit această informați de la o sursă care lucrează în cadrul coloniei penitenciare „Lupul Polar”, unde Navalnîi a murit vineri.

„Este o metodă veche a forțelor speciale ale KGB-ului”, a declarat Osechkin, referindu-se la temutul serviciu de securitate internă din epoca sovietică.

„Ei și-au antrenat agenții să ucidă un om cu un singur pumn în inimă. Era o marcă distinctivă a KGB-ului”.

Înainte de lovitura fatală, Navalnîi ar fi fost ținut în aer liber mai mult de două ore la temperaturile negative din Districtul autonom Iamalia-Neneția, pentru a-i slăbi organismul, potrivit unei surse anonime care lucrează la colonia penală „Lupul Polar, citată de Osechkin.

„Cred că mai întâi l-au ținut afară în frig pentru o perioadă lungă de timp și i-au încetinit circulația sângelui la minimum”, a spus Osechkin. „Și apoi este foarte ușor să ucizi pe cineva, în câteva secunde, dacă agentul are ceva experiență în acest sens”.

Foști deținuți care au executat pedepse în regiunea arctică au povestit anterior că alți deținuți au fost uciși de gardieni în acest mod, a spus Osechkin.

Noviciok și tentativa de asasinat eșuată

Văduva liderului opoziției ruse, Iulia Navalnaia, a acuzat regimul lui Putin că i-a otrăvit soțul cu Noviciok, același agent chimic folosit în tentativa eșuată de asasinat din 2020, și că întârzie eliberarea cadavrului său pentru a mușamaliza crima.

Osechkin crede că acest lucru este puțin probabil.

„Este posibil, bineînțeles, dar atunci când cineva se află sub controlul sistemului penitenciar, există multe opțiuni în ceea ce privește modul în care îl poate ucide”, a explicat activistul. „Noviciok ar lăsa urme în corpul său și ar duce direct la Putin, având în vedere că a mai încercat acest lucru o dată”.

FSB ar fi închis camerele în colonia penală

Cu două zile înainte de anunțarea decesului, un grup de angajați de la Serviciul Federal de Securitate, succesor al KGB, și de la Direcția L legată de FSB a Serviciului Federal de Penitenciare a ajuns la colonia penală IK-3 unde Navalnîi își ispășeșea pedeapsa, potrivit Gulagu.net.

Angajații FSB au reconfigurat echipamentele de supraveghere și sistemele de supraveghere video ale unității, potrivit ONG-ului.

„Există un motiv să credem că camerele ascunse, care ar fi putut înregistra ceea ce i s-a întâmplat lui Alexei Navalnîi în perioada 15-16 februarie, au fost oprite și demontate”, a spus Gulagu.net.

Cel mai puternic critic al lui Putin, fost ofițer KGB, a murit probabil mult mai devreme decât a anunţat Serviciul Federal Penitenciar, a declarat pentru Novaia Gazeta Europe un deţinut al coloniei penitenciare IK-3 „Lupul Polar”, sub rezerva anonimatului, scrie The Moscow Times.

Camerele de supraveghere par să surprindă convoiul care transporta cadavrul lui Navalnîi

Camerele de supraveghere a traficului par să fi surprins un convoi rusesc care transporta trupul lui Alexei Navalnîi de la închisoare la morgă, potrivit Sky News.

Mediazona, o instituție media rusă, a publicat imaginile filmate de camerele de luat vederi în timpul nopții de 16-17 februarie – în aceeași zi cu moartea lui Navalnîi.

Autoritățile ruse refuză să preda trupul lui Navalnîi

Opozantul rus, adversarul numărul unu al lui Vladimir Putin a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Arctica, în regiunea Iamal, unde ispăşea 19 ani de închisoare.

Criticul Kremlinului și-a pierdut cunoștința, după o plimbare la colonia penală „Lupul polar”, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția.

Mama lui Navalnîi, în vârstă de 69 de ani, Liudmila, a înfruntat sâmbătă temperaturile arctice de minus 30 de grade Celsius pentru a vizita colonia penală unde a pierit fiul ei.

Liudmilei Navalnaia i s-a spus sâmbătă că cel mai important lider al opoziției din Rusia a fost lovit de „sindromul morții subite” și că trupul său nu va fi predat familiei până la finalizarea unei anchete, a spus echipa opozantului, relatează Reuters.

Trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi va mai fi ținut încă 14 zile, potrivit purtătoarei de cuvânt a disidentului rus, Kira Kira Iarmîş, citată de Sky News.

Kremlinul neagă orice implicare

Kremlinul a negat cu vehemență orice implicare în moartea lui Navalnîi, purtătorul de cuvânt al lui Putin catalogând aceste acuzații drept „nefondate și grosolane”.

Între timp, Putin l-a avansat în grad pe şeful adjunct al Serviciului penitenciar rus (FSIN), Valeri Boiarinev, despre care susţinătorii lui Navalnîi afirmă că a fost personal responsabil de torturarea disidentului rus în închisoare. Boiarinev a fost ridicat la gradul de general-colonel al Ministerului de Interne rus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro