Sari direct la conținut

SUA vor construi un port temporar pentru a livra ajutor pentru Gaza

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia
Joe Biden, Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Președintele Joe Biden va anunța joi, în discursul său privind Starea Uniunii, că armata americană va construi un port temporar pe coasta mediteraneană a Gazei pentru ca palestinienii să primească ajutor umanitar pe mare, au declarat oficiali înalți ai administrației, relatează Reuters.

Planificarea operațiunii, bazată inițial pe insula Cipru, nu prevede desfășurarea personalului militar american în Gaza, au declarat oficialii într-un briefing de presă.

Portul temporar ar găzdui nave mari care transportă alimente, apă, provizii medicale și adăposturi temporare.

Washingtonul va lucra cu parteneri și aliați europeni și regionali pentru a construi o coaliție internațională de țări care să contribuie cu capacități și fonduri, au spus oficialii.

Un oficial israelian a declarat că Israelul „sprijină pe deplin desfășurarea unui doc temporar” pe coasta Gazei, iar operațiunea „va fi realizată cu o coordonare deplină între cele două părți”.

Portul temporar va crește asistența umanitară pentru palestinienii din enclava afectată de război cu „sute de camioane suplimentare” pe zi, a spus oficialul, adăugând că Statele Unite vor coordona securitatea cu Israelul.

Operațiunea americană se va baza pe o inițiativă a guvernului cipriot, care solicită colectarea de ajutor umanitar în orașul-port al insulei Larnaca, la 210 mile marine de Gaza, au spus oficialii.

Oficialii au mai spus că Hamas amână un nou acord cu Israelul privind încetarea focului de șase săptămâni și eliberarea ostaticilor, deoarece islamiștii care conduc Gaza nu au fost de acord să elibereze prizonierii bolnavi și în vârstă.

Hamas a dat vina pentru impas pe respingerea de către Israel a cererilor sale de a pune capăt ofensivei și de a-și retrage forțele.

Decizia lui Biden de a ordona construcția portului temporar vine pe fondul avertismentelor ONU privind foametea răspândită în rândul celor 2,3 milioane de palestinieni din enclavă, după aproape cinci luni de lupte între trupele israeliene și Hamas.

Un susținător ferm al Israelului, Biden se confruntă cu o presiune politică crescândă pentru a pune capăt ofensivei israeliene.

Zone mari din Gaza au fost distruse și cea mai mare parte a populației a fost strămută de bombardamentele intense israeliene și de luptele declanșate de atacul Hamas din 7 octombrie în Israel.

Israelul spune că incursiunea Hamas a luat 1.200 de vieți, iar islamiștii ar fi luat 253 de ostatici. Oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că numărul de persoane ucise în ofensiva ulterioară lansată de Israel a depășit 30.800.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro