Sari direct la conținut

Hamas critică numirea unui nou prim-ministru palestinian​

HotNews.ro
Mahmoud Abbas, Foto: Saudi Press Agency / AP / Profimedia
Mahmoud Abbas, Foto: Saudi Press Agency / AP / Profimedia

Numirea unui apropiat al lui Mahmoud Abbas în funcția de prim-ministru palestinian va „întări diviziunile” și dovedește „deconectarea Autorității Palestiniene de la realitate”, au denunțat vineri Hamas, Jihadul Islamic și alte grupări, potrivit AFP.

Joi, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a numit pe economistul Mohammad Mustafa în funcția de prim-ministru, în încercarea de a-și consolida conducerea slăbită și de a-și recâștiga credibilitatea.

„Formarea unui nou guvern fără un consens național va agrava diviziunile” dintre palestinieni, a avertizat mișcarea islamistă Hamas într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Jihadul Islamic și FPLP (Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, marxist), două grupări considerate de asemenea teroriste de către Israel, au semnat de asemenea declarația.

Numirea noului prim-ministru dovedește „criza profundă din cadrul Autorității Palestiniene și deconectarea acesteia de realitate”, potrivit comunicatului, care denunță „prăpastia dintre Autoritate și poporul palestinian”.

Mustafa, în vârstă de 69 de ani, a fost anterior șeful Fondului de investiții palestinian. Fost consilier economic al președintelui Abbas, el a deținut timp de 15 ani funcții de conducere la Banca Mondială din Washington.

De la confruntările fratricide din iunie 2007, conducerea palestiniană este împărțită între Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas, care exercită o putere limitată în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel din 1967, și Hamas, care se află la putere în Fâșia Gaza, devastată de război.

În ultimele luni, mulți palestinieni l-au criticat pe președintele Abbas, în vârstă de 88 de ani, ales ultima dată în 2005, pentru „neputința” sa în fața raidurilor israeliene în Fâșia Gaza.

Problema rolului Autorității Palestiniene la sfârșitul războiului rămâne o mare necunoscută, din cauza influenței sale limitate și a refuzului premierului israelian Benjamin Netanyahu de a prevedea un viitor stat palestinian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro