Sari direct la conținut

„Dictatorul rus simulează alte alegeri”, spune Zelenski, după ce Putin a obținut un nou mandat/ Reacții internaționale

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că președintele rus Vladimir Putin vrea să conducă pentru totdeauna, iar alegerile prezidențiale din Rusia au fost o imitație ilegitimă. Casa Albă a spus că alegerile din Rusia „evident că nu au fost libere și corecte”, pentru că și-a închis opozanții și i-a împiedicat pe alții să candideze.

Zelenski a spus în discursul său video de noapte că „dictatorul rus simulează alte alegeri” și că Putin „era bolnav de putere și face totul pentru a guverna pentru totdeauna”.

„Nu există nicio legitimitate în această imitație a alegerilor și nu poate fi. Această persoană ar trebui să fie judecată la Haga. Trebuie să ne asigură de asta”, a adăugat el.

„Pseudo-elegerile din Rusia nu sunt nici libere, nici corecte, rezultatul nu va surprinde pe nimeni. Guvernul lui Putin este autoritar, el se bazează pe cenzură, represiune și violență. „Alegerile” din teritoriile ocupate ale Ucrainei sunt nule și încă o încălcare a dreptului internațional”, a scris Ministerul german de Externe pe X.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, a deplâns duminică absența unor alegeri „libere și corecte” în Rusia, unde Vladimir Putin a câștigat cu peste 87% din voturi alegerile prezidențiale, relatează AFP.

Într-un mesaj postat separat pe X, diplomația britanică denunță „organizarea alegerilor ilegale în teritoriile ucrainene, absența alegerii pentru electori” și absența controlului independent al OSCE”, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Echipa opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a murit în închisoare, a denunţat duminică scorul de peste 87% de la prezidenţiale al lui Vladimir Putin, după o numărătoare parţială a voturilor, drept unul „fără legătură cu realitatea”, relatează AFP.

„Procentajele inventate pentru Putin nu au, în mod evident, legătură cu realitatea. Nici nu merită oboseala să vorbeşti despre ele”, a reacţionat pe X Leonid Volkov, fostul colaborator apropiat al lui Aleksei Navalnîi, la câteva minute după anunţarea voturilor dintr-un sfert din birourile de vot.

Conform exit-pollurilor, Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia cu 87,8 la sută.

De altfel, amintim că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a „felicitat”, ironic, pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru realegerea sa în funcție la scrutinul prezidenţial încă de vineri, în prima zi a algerilor.

„Vreau să-l felicit pe Vladimir Putin pentru victoria sa zdrobitoare în alegerile care încep astăzi. Fără opoziţie. Fără libertate. Fără alegere”, a scris Charles Michel pe platforma X.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro