Sari direct la conținut

OMS: „Nou-născuții din Gaza mor pentru că nu au o greutate suficientă”

HotNews.ro
Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Potrivit OMS, tot mai mulți copii sunt acum pe punctul de a muri de foame, în Gaza. Săptămâna viitoare vor avea loc discuții între Israel și Statele Unite, la Washington, pentru a rezolva criza. Secretarul de Stat american Blinken sosește în Arabia Saudită, potrivit Euronews, citat de Rador Radio România.

„Medicii din Gaza ne vorbesc despre nou-născuți, care mor pentru că nu cântăresc suficient și despre un număr tot mai mare de copii care sunt pe punctul de a muri”, a spus purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Harris, alimentând consternarea provocată de evaluările emise în ultimele zile de Națiunile Unite, conform cărora Fâșia Gaza este în pragul foametei.

Marea Britanie a anunțat că a livrat 2.000 de tone de alimente către Programul Alimentar Mondial (WFP) pentru a fi distribuite în Gaza, iar Uniunea Europeană a deschis un coridor pe mare, pentru a aduce ajutoare fără a trece prin Israel și Egipt, dar nu este suficient.

Nu este suficient, în special pentru că operațiunile militare continuă, așteptând ca noile discuții de încetare a focului, de data aceasta în Qatar, să ducă la rezultate. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, este așteptat în regiune, în aceste ore, pentru o vizită în Arabia Saudită și Egipt.

Acest moment critic al războiului din Gaza trece prin SUA. O delegație israeliană va fi la Washington săptămâna viitoare, așa cum au convenit președintele Joe Biden și prim-ministrul Benjamin Netanyahu, pe lângă vizita ministrului apărării, Yoav Gallant.

Casa Albă face presiuni asupra Israelului, să nu întreprindă avansarea finală asupra orașului Rafah, deja planificată și aprobată.

Potrivit site-ului „Axios”, Statele Unite cer să-și concentreze eforturile pentru a evita un dezastru umanitar în nordul Gazei și oferă un plan comun de demontare a tunelurilor subterane și de a preveni intrarea armelor Hamas prin granița cu Egiptul.

Într-o scrisoare deschisă, aproximativ o sută de donatori democrați l-au avertizat pe Biden cu privire la modul de gestionare a crizei, avertizându-l pe președintele care urmărește renumirea în funcție în noiembrie că proviziile militare americane către Israel, neîntrerupte în ultimele șase luni, i-ar putea aduce multe antipatii și l-ar putea costa realegerea.

Referirea la Canada, al cărei Parlament tocmai a votat pentru oprirea noilor vânzări de arme către Israel, este împărtășită de Guvernul de la Ottawa.

Lucrurile nu stau mai bine nici în tabăra republicană, unde candidatul la președinție va fi Donald Trump, al cărui consens este amplu, dar este în permanență pus la încercare de problemele juridice ale fostului președinte și de ieșirile publice ale acestuia și ale anturajului său.

Cea mai recentă declarație jenantă a venit de la ginerele său și fostul consilier al Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Jared Kushner.

Soțul Ivankăi Trump a lăudat, într-un interviu, realizat luna trecută și preluat marți de „The Guardian”, potențiala „valoare imobiliară ridicată a promenadei din Gaza”, unde sute de mii de oameni își găsesc în prezent refugiu în urma bombardamentelor și încearcă să acapareze puținele ajutoare umanitare lansate cu parașute din avioane sau sosind pe mare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro