Sari direct la conținut

Șeful FSB susține că serviciile secrete ucrainene sunt implicate în atacul armat din Moscova

HotNews.ro
Seful FSB, Aleksandr Bortnikov (dreapta), alaturi de Vladimir Putin si Serghei Soigu in 2014, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Seful FSB, Aleksandr Bortnikov (dreapta), alaturi de Vladimir Putin si Serghei Soigu in 2014, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Alexander Bortnikov, a declarat marți că atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova a fost pregătit de islamişti radicali cu sprijinul serviciilor de informații ucrainene, potrivit Unian și Interfax.

Alexander Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), a precizat că atacatorii au vrut să ajungă în Ucraina, unde unele persoane erau pregătite să îi însoțească pe atacatori peste graniță, notează Reuters.

„În general, credem că sunt implicați în acest lucru”, a declarat Bortnikov reporterilor despre posibila implicare a Ucrainei, au relatat agențiile de presă rusești.

FSB avea informații care indicau implicarea Ucrainei în atac, a spus el.

„Șeful GUR, Kirilo Budanov, este o țintă legitimă pentru Forțele Armate Ruse, ca toți cei care comit crime împotriva Rusiei”, a spus Bortnikov după ședința extinsă a consiliului de administrație al Procuraturii Generale din Rusia.

„Credem că acțiunea a fost pregătită atât de islamiștii radicali înșiși, cât și, firește, de serviciile de informații occidentale, iar serviciile de informații ucrainene sunt direct legate de aceasta”, a mai adăugat Bortnikov.

Atacatorii au spus că voiau să fugă în Ucraina, susține șeful FSB

El nu a oferit nicio dovadă pentru afirmațiile sale, dar a menționat presupusa tentativă a atacatorilor de a ajunge în Ucraina, despre care a spus că a aflat chiar de la suspecții care au fost bătuți în timpul interogatoriului de anchetatorii ruși.

„Faptul că se duceau acolo și erau așteptați acolo este un fapt”, a susținut Bortnikov.

El a mai declarat că FSB nu a identificat încă cine a ordonat atacul din 22 martie, dar există indicii privind implicarea Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și Ucrainei, conform Interfax.

Vladimir Putin a declarat sâmbătă, într-un discurs către națiune, că toți cei responsabili de atacul de la concertul trupei Piknik vor fi pedepsiți.

Luni, el a declarat că islamiștii radicali au comis atacul, dar a precizat că atacatorii încercau să fugă în Ucraina și s-a întrebat de ce ar vrea islamiștii să atace Rusia în acest moment, fără a fi împinși de alții să o facă, conform Reuters.

„Știm că această crimă a fost comisă de mâna islamiștilor radicali cu o ideologie pe care lumea musulmană o combate de secole”, a declarat Putin. „Vrem să știm cine a comandat-o”.

Șeful FSB a mai susținut că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) ar trebui să fie recunoscut ca organizație teroristă, potrivit TASS.

Și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat marți că Ucraina este „desigur” în spatele atacului terorist, potrivit Reuters.

„În ultimii 15 ani, forțele de ordine s-au ocupat mai mult cu lupta împotriva opoziției decât cu terorismul”

În ultimii 15 ani, forțele de ordine din Rusia s-au ocupat mai mult cu „lupta cu opoziția, decât cu combaterea terorismului și extremismului”, iar acesta este unul dintre motivele pentru care a putut avea loc atacul de la Crocus City Hall din regiunea Moscova, soldat cu cel puțin 140 de morți.

Aceasta este opinia politologului rus Michael Komin, originar din Sankt Petersburg, care în urmă cu un an s-a stabilit la Viena.

Expertul este fost director de cercetare la Centrul de Decizii de Management Avansat, Rusia, și laureat al mai multor premii legate de cercetare încă din perioada de studenție la Institutul Național de Cercetare din Petersburg. Komin a fost invitat ca expert la Consiliul European pentru Afaceri Externe (ECFR).

Actul terorist de la Crocus City Hall, regiunea Moscova, care a spulberat peste 140 de vieți, a distorsionat societatea rusă, nu doar din motive absolut evidente la prima vedere. Promisiunile lui Putin privind siguranța oamenilor din țara sa s-au prăbușit.

Explicațiile au fost date de către expertul rus Michael Komin, în cadrul unui interviu pentru Hotnews.ro pe care puteți să îl citiți integral aici.

Urmărește ultimele evoluții din a 762-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro