Aliații lui Putin nu cred de fapt că Ucraina e implicată în atacul de la Moscova și sunt șocați de eșecul serviciilor de securitate – Bloomberg
Vladimir Putin și oficialii săi de top continuă să susțină mai voalat sau mai direct că Ucraina ar fi putut avea un rol în atacul terorist de la Moscova, dar unii dintre apropiații președintelui rus nu sunt de acord cu el, scrie Bloomberg.
Nu există nicio dovadă de implicare a Kievului în atacul de vineri de la periferia Moscovei, au spus patru persoane cu legături apropiate Kremlinului.
În plus, aproape nimeni din elita politică și de afaceri a Rusiei nu crede că Ucraina se află în spatele atacului, au spus persoanele respective pentru agenția de presă.
Putin a fost prezent la discuțiile în care oficialii au fost de acord că nu există nicio legătură cu Kievul, dar rămâne hotărât să se folosească de tragedie pentru a încerca să îi mobilizeze pe ruși pentru susținerea războiului din Ucraina, a mai dezvăluit pentru Bloomberg o altă persoană care cunoaște situația și care a vorbit sub acoperirea anonimatului.
Oficialii de la Kremlin, au mai spus aceste surse, au fost șocați de eșecul serviciilor de securitate, care nu au reușit să prevină atacul.
Putin a încercat de două ori să facă legătura între Ucraina și cel mai grav atac din Moscova din ultimele peste două decenii, chiar dacă Statul Islamic a revendicat responsabilitatea atentatului soldat cu moartea a cel puțin 137 de persoane.
Președintele a recunoscut luni târziu că militanții islamiști au comis atacul, dar a spus în același timp că „suntem interesați de cine a ordonat acest lucru” și a observat că SUA încearcă să convingă lumea că Ucraina nu este implicată.
Subordonații lui Putin susțin în continuare terma implicării Ucrainei
Kievul a respins categoric și în mai multe rânduri orice implicare și a calificat atacul drept o operațiune sub steag fals a Kremlinului, în timp ce oficialii americani au spus pur și simplu că Statul Islamic este singurul responsabil.
Principalii subordonați ai lui Putin au susținut tema implicării Ucrainei. Acest lucru a generat speculații cum că Kremlinul ar vrea să folosească furia publică pentru a intensifica războiul împotriva Ucrainei, inclusiv, eventual, prin ordonarea unei noi mobilizări.
Șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Alexander Bortnikov, a spus chiar marți că atacul terorist a fost pregătit de islamişti radicali cu sprijinul serviciilor de informații ucrainene.
Bortnikov a precizat că atacatorii au vrut să ajungă în Ucraina, unde unele persoane erau pregătite să îi însoțească pe atacatori peste graniță, notează Reuters.
„În general, credem că sunt implicați în acest lucru”, a declarat Bortnikov reporterilor despre posibila implicare a Ucrainei, au relatat agențiile de presă rusești.
Și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a declarat marți că Ucraina este „desigur” în spatele atacului terorist, potrivit Reuters.
Patrușev, care este considerat de unii analiști „succesorul aparent” al președintelui Vladimir Putin, a făcut fugitiv comentariul după ce un reporter l-a întrebat dacă în spatele atacului este „ISIS sau Ucraina?”.
„Desigur că Ucraina”, a răspuns Patrușev, potrivit unei înregistrări video publicate de canalul rusesc de știri SHOT.
În schimb, Aleksandr Lukașenko a prezentat tot marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova.
Dacă președintele rus a spus că atacatorii au vrut să fugă în Ucraina, Lukașenko a declarat că ei au vrut să intre în Belarus și doar după ce au văzut că nu pot intra s-au îndreptat spre frontiera ucraineană, potrivit AFP.
„Nu era nicio cale prin care să intre în Belarus. Au văzut asta. Din acest motiv s-au întors și s-au dus către granița dintre Ucraina și Rusia”, a declarat Lukașenko.
Ar putea urma o reorganizare a conducerii serviciilor de securitate
Patru bărbați, toți din Tadjikistan, au fost acuzați duminică târziu, în cadrul unei audieri cu ușile închise, de comiterea atacului din sala de concerte și au fost arestați până la 22 mai de către un tribunal din Moscova.
Pe 7 martie, SUA au emis un avertisment public privind riscul unui atac terorist „iminent” la Moscova și au declarat că au făcut schimb de informații cu Rusia.
Cu câteva zile înainte de atac, Putin a respins acest lucru, spunând că este vorba despre o încercare de „destabilizare a societății noastre”, în cadrul unei întâlniri cu ofițerii FSB.
Serviciile de securitate rusești nu au reacționat prompt la avertismentul SUA, iar unii oficiali ar putea fi destituiți din posturile lor ca represalii, potrivit a două persoane care au legături cu autoritățile, citate de Bloomberg.
Atacul ar putea determina o reorganizare a conducerii agențiilor de securitate, au declarat persoanele respective.