VIDEO Transnistria susține că a fost atacată cu o dronă / Este al doilea incident de acest fel din ultima lună / Reacția Moscovei
O dronă kamikaze a lovit o instalație militară aparținând autorităților pro-ruse din Transnistria, a afirmat „ministerul securității” din regiunea separatistă moldoveană, potrivit Reuters.
- UPDATE 14:37 Moscova a condamnat sâmbătă incidentul „Considerăm acest incident ca fiind o nouă provocare menită să exacerbeze situația deja tensionată din jurul Transnistriei. Așteptăm o anchetă amănunțită asupra tuturor circumstanțelor a ceea ce s-a întâmplat. Avem încredere că cei care se află în spatele acestei acțiuni nesăbuite își vor da seama pe deplin de consecințele sale periculoase”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comunicat.
Într-un mesaj postat de așa-zisul minister transnistrea se afirmă că ținta se afla la șase kilometri de granița cu Ucraina. Cele mai apropiate linii de front se află la aproximativ 200 de kilometri în estul Moldovei.
„Ținta a fost o stație radar, care a suferit pagube minore, dar nu au existat victime. O echipă de anchetă lucrează la fața locului. A fost deschis un dosar penal”, a transmis „ministerul” citat, care nu a spus cine ar putea fi vinovat.
O înregistrare video difuzată la televizor în regiunea separatistă pare să arate un atac cu o dronă în curs de desfășurare, cu zgomotul unei explozii, dar nu se văd momentul loviturii sau efectele ei.
Russian State Media is reporting that a One-Way “Suicide” Drone has Struck a Radar Station operated by Security Forces in the Moldovan Breakaway-Region of Transnistria causing Minor Damage and No Injuries; the Radar Station is only roughly 3 Miles from the Border with Ukraine. pic.twitter.com/DEE84wVzQ3
— OSINTdefender (@sentdefender) April 5, 2024
Incidentul este al doilea de acest fel în mai puțin de o lună – în martie, autoritățile transnistrene au declarat că un atac cu dronă a distrus un elicopter în regiune.
Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, care se ocupă de relațiile cu Transnistria, a declarat că studiază imaginile de la ultimul incident, dar că nu are acces la zona controlată de autoritățile separatiste.
Biroul a avertizat că incidentul ar putea fi o încercare deliberată de a semăna panică și de a atrage atenția asupra enclavei, adăugând că „doar autoritățile legitime de aplicare a legii au capacitatea de a efectua investigații amănunțite”.
Biroul pentru reintregare al R. Moldova a precizat că imaginile video ale incidentului de luna trecută cu elicopterul nu confirmă că a avut loc un atac și i-a acuzat pe separatiști că încearcă să stârnească panică.
Transnistria nu se bucură de recunoaștere internațională, nici măcar din partea Rusiei. Autoritățile sale sunt foarte apropiate de Moscova, iar regiunea găzduiește aproximativ 1.500 de soldați ruși, descriși drept „pacificatori”.
Transnistria s-a desprins de Moldova înainte de prăbușirea regimului sovietic și a purtat un scurt război în 1992 împotriva noului stat moldovean independent.
Ea a rămas alături de restul Moldovei timp de peste 30 de ani, fără prea multe turbulențe. Dar tensiunile au crescut de când autoritățile moldovenești au impus anul acesta taxe vamale pentru bunurile care intră și ies din Transnistria.
Oficialii aleși din enclavă au lansat în februarie un apel către Rusia pentru a oferi regiunii „protecție”.