„Saifullo ne-a spus să mergem la Kiev”. Rusia susține că are noi dovezi că Ucraina a comandat atacul din Moscova
Un post rusesc de televiziune controlat de stat a publicat imagini de la un așa-zis interogatoriu al suspecților în cazul atentatului de la sala de concerte din Moscova din 22 martie. Bărbații ar fi indicat o persoană numită „Saifullo” despre care ar fi susținut că urma să îi plătească după atac în momentul în care ar fi ajuns în Ucraina. Fostul preşedinte Dmitri Medvedev a acuzat mai mulți lideri occidentali că sunt implicați în lovitura teroristă.
Postul de televiziune Pervîi Kanal a difuzat imagini cu cei care sunt acuzaţi de comiterea atacului terorist când sunt interogați de ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) , potrivit agenției ruse de stat TASS, citată de News.ro.
Aceştia ar fi mărturisit că o persoană numită „Saifullo”, coordonatorul lor, le-ar fi spus că îi va ajuta să treacă graniţa ucraineană şi, de asemenea, le-a promis că le va plăti câte un milion de ruble fiecăruia dintre ei.
„Saifullo ne-a spus să mergem în Ucraina, la Kiev. Acolo ne va da 1 milion de ruble (cca. 10.000 de euro – n.r.)”, ar fi declarat în timpul interogatoriului unul dintre acuzaţi.
Un alt acuzat a povestit, la rândul lui, despre ajutorul promis la trecerea frontierei ucrainene. „Am fi mers la Kiev, unde trebuia să aşteptăm bani – câte 1 milion de ruble. Saifullo a spus că acolo, la graniţa ucraineană, ne vor aştepta nişte tipi care ne vor ajuta să trecem graniţa şi să ajungem la Kiev… (Coordonatorul a spus): Sunaţi-mă, apoi vă voi spune ce să faceţi”, ar fi relatat el.
Una dintre principalele voci radicale ale Kremlinului, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, i-a numit pe liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei şi Germaniei drept complici în atacul terorist de la Crocus City Hall, în spatele căruia s-ar afla, potrivit Moscovei, Ucraina.
Într-o postare în limba engleză pe X, Medvedev a comentat imaginile cu interogatoriul teroriştilor difuzate de Pervîi Kanal.
„Măi, măi, stimaţi lideri ai SUA şi ai ţărilor europene! Faptul că teroriştii au declarat că li s-a promis un milion de ruble la Kiev şi că pentru a ajunge acolo trebuiau să treacă printr-o breşă de la graniţa ruso-ucraineană nu a fost suficient pentru voi? Aşadar, atacul terorist a fost ordonat de ISIS, nu-i aşa? Adevăraţii angajatori sunt ticăloşii de naţionalişti ucraineni, copiii voştri adoptivi. Iar complici la această crimă sunteţi voi toţi, Biden, Macron, Sunak, Scholz şi alte slugi. Nu vom uita asta!”, a ameninţat Dmitri Medvedev.
Well, well, you respected leaders of the US and European countries! Terrorists stating that they were promised one million rubles in Kiev, and that to get there they were to go through a gap in the Russian-Ukrainian border was not enough for you? So, the terrorist attack was…
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) April 7, 2024
ISIS a revendicat atacul terorist din Moscova
Atacul de la Crocus City Hall este cel mai sângeros din Rusia din ultimele două decenii. Atacul a avut loc la doar o săptămână după ce Putin şi-a asigurat al cincilea mandat prezidenţial, iar evenimentul a fost de natură să-i afecteze imaginea de lider care se prezintă ca o persoană capabilă să garanteze ordinea.
Lui Vladimir Putin i-au luat 19 ore pentru a veni cu o reacție. Televiziunile rusești s-au pregătit de trei ori în timpul nopții, însă discursul nu a venit. „De trei ori a venit semnalul pentru transferul declarației (lui Vladimir Putin) și de trei ori transferul a fost anulat”, au declarat surse din televiziune pentru Insider.
Când în sfârșit a ieșit, Putin a sugerat că în spatele masacrului s-ar afla Ucraina, fără a face vreo referire la ISIS care revendicase deja atacul. Un mare semn de întrebare este de ce liderul de la Kremlin a ignorat avertismentele SUA privind un posibil atac terorist la Moscova.
Cei patru autori ai atacului terorist soldat cu cel puţin 143 de morţi au fugit de la sala de concerte după ce unele dintre armele lor automate au încetat brusc să mai funcţioneze, a transmis ulterior gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS), care a revendicat atacul, scrie EFE.
„Funcţionarea defectuoasă bruscă a armelor i-a obligat să părăsească rapid locul, dând startul unei operaţiuni de căutare epuizante la care au participat forţe terestre şi aeriene ruse”, se arată într-un articol apărut în revista săptămânală al-Naba, afiliată ISIS, şi difuzat la o săptămână de la atac pe canalele media ale grupării jihadiste.
Trei dintre aceştia au primit instrucţiuni să tragă direct cu pistoalele-mitralieră în oamenii aflaţi în sala de concerte, iar cel de-al patrulea să incendieze spaţiul cu bombe şi materiale incendiare pentru „a îngreuna orice operaţiune de salvare”, se arată în articol, scrie Agerpres.
„Circa 200 de creştini au fost împuşcaţi înainte ca unele arme să înceteze să funcţioneze, dar ei nu au oprit atacul şi au continuat să-i ucidă pe toţi cei care se aflau în calea lor înainte de a ieşi din sală”, a mai susținut autorul articolului, citând surse din ISIS.
El recunoaşte că cei patru autori ai atacului au fost „asediaţi” într-o pădure în timp ce încercau să fugă.
Potrivit acestuia, autorităţile ruse „s-au văzut obligate să acuze adversarii lor din Occident” pentru acest atentat, astfel încât „să nu-şi recunoască marele eşec în faţa combatanţilor” organizaţiei teroriste.
____
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro