Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, și omologul său german, Boris Pistorius, au declarat vineri, la Paris, că cele două țări sunt pregătite să avanseze într-un proiect major de dezvoltare în comun a unui nou tanc, menit să devină pilonul central al apărării terestre a ambelor țări, scrie Reuters.

Tancul principal de luptă francez, Leclerc S2Foto: Sfc Kyle Larsen/Us Army / Zuma Press / Profimedia

După semnarea unui memorandum, Boris Pistorius a declarat că obiectivul este de a avea contracte pentru noul tanc franco-german până la sfârșitul anului, în timp ce Sebastien Lecornu a spus că este posibil ca firme precum KNDS, Rheinmetall RHMG.DE și Thales TCFP.PA să contribuie la viitorul blindat.

Pistorius a admis că drumul până la realizarea proiectului este lung, dar a salutat memorandumul de înțelegere, despre care a spus că reprezintă o „etapă importantă”. Planurile actuale prevăd că tancul - cunoscut deocamdată sub numele de Sistem Principal de Luptă Terestră (MGCS) - va fi gata în 2035-2040.

Proiectul a debutat în 2017, când Berlinul și Parisul au convenit să lucreze la un avion de luptă comun sub conducerea Franței, al cărui cost total este estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro, precum și la un tanc franco-german care să succeadă modelului german Leopard 2 și celui francez Leclerc.

Ambele proiecte au fost afectate de dezacorduri și întârzieri, care au tensionat și mai mult legăturile franco-germane împovărate de divergențe pe teme energetice și de politică externă și de securitate.

Decizia politică de a trece la faza următoare este prin urmare importantă, deoarece companiile franceze și germane au propriile planuri și interese.

Dezvoltarea unui tanc de nouă generație este considerată vitală pentru a evidenția modul în care Europa își poate asigura autonomia în domeniul apărării, pentru a concura cu noi jucători precum India și China, dar și pentru a se poziționa înaintea Rusiei și a Statelor Unite, care încă nu au dezvăluit planuri pentru tancuri care să înlocuiască modelele lor existente.

Cei doi miniștri au insistat că proiectul nu ar trebui să fie privit ca un nou model al tancului Leopard 2, unul dintre cele mai avansate vehicule de luptă din lume.

„Nu este vorba de a face un Leopard 3 sau 4, ci de a proiecta ceva complet nou”, a subliniat Pistorius.

Noul tanc va încorpora „putere de foc de ultimă generație, războiul electronic, inteligența artificială, precum și arme laser și cu energie dirijată”, a precizat ministrul francez, citat de RFI Franța.

Având în vedere că proiectul comun prinde contur, Lecornu a declarat că Franța și Germania au un avans față de SUA, care „încă nu a început să se gândească la viitorul tancului său Abrams”.

Între timp, Rusia „a înregistrat unele eșecuri cu succesorul tancului său”, a precizat el.