Sari direct la conținut

Firmele chineze care vând în Rusia au o mare problemă: băncile / Soluțiile sunt „subterane” și foarte riscante

HotNews.ro
Multe firme chineze se chinuie să-și primească banii din Rusia din cauza băncilor speriate de sancțiunile SUA, Foto: Tomasragina | Dreamstime.com
Multe firme chineze se chinuie să-și primească banii din Rusia din cauza băncilor speriate de sancțiunile SUA, Foto: Tomasragina | Dreamstime.com

Un producător de electrocasnice din sudul Chinei are dificultăți în a-și vinde produsele în Rusia, dar nu din cauza unor probleme cu aparatele sale, ci pentru că marile bănci chineze sugrumă plățile pentru astfel de tranzacții din cauza îngrijorării legate de sancțiunile americane.

Pentru a-și primi banii pentru produsele sale electronice, compania cu sediul în Guangdong ia în considerare posibilitatea de a folosi intermediarii valutari care lucrează de-a lungul graniței Chinei cu Rusia, a declarat fondatorul companiei, Wang, care a cerut să fie identificat doar prin numele de familie, potrivit Reuters.

Statele Unite au impus o serie de sancțiuni Rusiei și entităților rusești de când țara a invadat Ucraina în 2022.

Acum, amenință să le extindă și la băncile din China – o țară pe care Washingtonul o acuză că „alimentează” efortul de război al Moscovei, lucru ce gripează chiar și fluxurile financiare pentru comerțul China – Rusia care nu are legătură cu produsele militare.

Unii recurg la soluții financiare din „subteran”

Acest lucru reprezintă o problemă din ce în ce mai mare pentru micii exportatori chinezi, au declarat pentru Reuters șapte surse comerciale și bancare familiare cu situația.

Pe măsură ce marile bănci din China renunță să mai gestioneze tranzacții legate de Rusia, unele companii chineze apelează la băncile mici de la graniță și la canale de finanțare subterane, cum ar fi intermediarii valutari sau chiar la criptomonede, interzise în China, au explicat sursele.

Alte companii s-au retras de tot de pe piața rusă.

„Pur și simplu nu poți face afaceri în mod corespunzător folosind canalele oficiale”, a spus Wang, deoarece marile bănci au acum nevoie de luni, în loc de zile, pentru a deconta plățile din Rusia, ceea ce îl obligă să apeleze la canale de plată neortodoxe sau să își restrângă afacerile.

Băncilor le este frică de sancțiunile SUA

Un manager de la o mare bancă de stat pe care o folosea anterior i-a spus lui Wang că instituția de credit este îngrijorată de posibilele sancțiuni americane în ceea ce privește tranzacțiile cu Rusia, a spus Wang.

Un bancher de la una dintre cele patru mari bănci de stat din China a declarat că a înăsprit controlul asupra afacerilor legate de Rusia pentru a evita riscul de sancțiuni.

„Motivul principal este evitarea problemelor inutile”, a explicat bancherul, care a cerut să nu i se dezvăluie numele.

Începând de luna trecută, băncile chineze și-au intensificat controlul asupra tranzacțiilor legate de Rusia sau au întrerupt complet afacerile pentru a evita să fie vizate de sancțiunile americane, au declarat sursele.

Riscuri mari

„Tranzacțiile dintre China și Rusia vor trece din ce în ce mai mult prin canale subterane”, a declarat șeful unui organism comercial dintr-o provincie din sud-estul țării care reprezintă întreprinderile chineze care au interese în Rusia.

„Dar aceste metode comportă riscuri semnificative”, a adăugat el.

Efectuarea de plăți în criptomonede, interzise în China din 2021, ar putea fi singura opțiune, a declarat un bancher rus cu sediul la Moscova, deoarece „este imposibil să treci de procedura KYC (know-your-customer) la băncile chineze, mari sau mici”.

Ministerul de Externe al Chinei nu are cunoștință de practicile descrise de oamenii de afaceri pentru a aranja plăți sau de problemele legate de decontarea plăților prin intermediul marilor bănci chineze, a declarat un purtător de cuvânt, adăugând întrebările trebuie adresate la „autoritățile relevante”.

Banca Populară a Chinei și Administrația Națională de Reglementare Financiară, autoritatea de reglementare a sectorului bancar al țării, nu au răspuns la solicitările Reuters pentru declarații.

Blinken s-a dus în China pentru a-și exprima „îngrijorarea”

Secretarul de stat american Antony Blinken, după ce s-a întâlnit vineri, la Beijing, timp de cinci ore și jumătate, cu înaltul diplomat chinez Wang Yi, a spus că și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” că Beijingul „alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Cu toate acestea, vizita sa, care a inclus și o întâlnire cu președintele Xi Jinping, a fost cea mai recentă dintr-o serie de măsuri care au atenuat tensiunea ce a dus relațiile dintre cele mai mari economii ale lumii la minime istorice anul trecut.

Deși oficiali americani au avertizat că Statele Unite sunt pregătite să ia măsuri împotriva instituțiilor financiare chineze care facilitează comerțul cu bunuri cu dublă utilizare, civilă și militară, iar SUA au discutat preliminar despre sancțiuni împotriva unor bănci chineze, un oficial american a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Washingtonul nu are încă un plan de punere în aplicare a unor astfel de măsuri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a subliniat că țara sa „nu acceptă nicio sancțiune ilegală, unilaterală. Cooperarea comercială normală dintre China și Rusia nu poate fi întreruptă de către nicio terță parte”.

Dacă nu rezolvă chinezii problema, o rezolvăm noi, spun americanii

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, întrebat despre constatările Reuters potrivit cărora băncile chineze au limitat plățile din Rusia și despre impactul asupra unor companii chineze, a declarat: „Alimentarea bazei industriale de apărare a Rusiei nu numai că amenință securitatea Ucrainei, dar amenință și securitatea europeană.

„Beijingul nu poate obține relații mai bune cu Europa în timp ce susține cea mai mare amenințare la adresa securității europene de la sfârșitul Războiului Rece”, a spus purtătorul de cuvânt.

Blinken le-a spus clar oficialilor chinezi „că asigurarea securității transatlantice este un interes central al SUA. „Dacă China nu rezolvă această problemă, o vor face Statele Unite””, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Băncile chineze au oprit din martie decontările din Rusia

Aproape toate marile bănci chineze au suspendat decontările din Rusia de la începutul lunii martie, a declarat un director de la o companie de electronice din Guangdong listată la bursă.

Unele bănci rurale din nord-estul Chinei, de-a lungul graniței cu Rusia, pot în continuare să proceseze plăți, dar acest lucru a dus la un blocaj, unii oameni de afaceri spunând că au așteptat luni de zile pentru a deschide conturi.

O companie de produse chimice și utilaje din provincia Jiangsu așteaptă de trei luni să deschidă un cont la Banca Comercială Rurală Jilin Hunchun din provincia Jilin, în nord-estul țării, a declarat Liu, care lucrează la această companie și care a cerut, de asemenea, să fie identificat după numele de familie.

BOC a blocat o plată de la clienții ruși ai lui Liu încă din februarie, iar un ofițer de credite bancare a declarat că firmele care exportă echipamente grele se confruntă cu verificări mai stricte în primirea plăților, a spus Liu.

„Am renunțat la piața rusă”

Directorul de la compania listată din Guangdong a declarat că firma lor a deschis conturi la șapte bănci începând de luna trecută, dar niciuna nu a fost de acord să accepte plăți din Rusia.

„Am renunțat la piața rusă”, a spus managerul.

„În cele din urmă, nu am mai încasat peste 10 milioane de yuani (1,4 milioane de dolari) în plăți de la partea rusă și am renunțat pur și simplu. Procesul de colectare a plăților este extrem de deranjant”.

Wang s-ar putea răzgândi și el cu privire la afacerea sa din Rusia.

„S-ar putea să-mi reduc treptat afacerile din Rusia, deoarece procedura lentă de colectare a banilor nu este bună pentru gestionarea lichidităților companiei. În plus, nu știi ce se va întâmpla în viitor. Canalul se poate închide de tot într-o bună zi”, a mai spus el.

foto articol: © Tomasragina | Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro